Echipa de cercetători a Universităţii din Piteşti, care efectuează în judeţul Vâlcea săpături arheologice în situl dacic de la Buridava, Ocnele Mari, a făcut una dintre cele mai importante descoperiri pentru ceea ce a însemnat cultura şi civilizaţia dacică. Rezultatele sunt unice pentru că au condus la identificarea primei necropole dacice din perioada clasică.
Din echipa condusă de conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu (responsabil ştiinţific al şantierului) fac parte şi studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Piteşti, specializarea Istorie.
Constantin Augustus Bărbulescu: „Descoperirile au o importanţă deosebită, pentru că redeschid discuţiile în comunitatea ştiinţifică şi nu numai, asupra problematicii ritului şi ritualului funerar la geto-daci”.
În cele două secţiuni trasate au fost identificate zece morminte de incineraţie. Într-un mormânt s-au regăsit resturile incinerate ale defunctului, precum şi un inventar funerar edificator. A fost descoperit şi un artefact unic în România, cred arheologii, un Rhyton, confecţionat din sticlă, un vas de import roman, provenit fie din atelierele italice, fie din cele est mediteranean-orientale. Vasul respectiv (pentru băutul vinului) va intra în patrimoniul Muzeului Judeţean Vâlcea (artefacte asemănătoare se regăsesc în muzee din Berlin, Roma, Londra şi New York).
Epoca clasică a culturii dacice reprezintă perioada secolelor I a.Chr – I p. Chr şi corespunde, practic, etapei de început a domniei regelui Burebista, sfârşindu-se cu domnia lui Decebal şi cu transformarea Daciei în provincie a Imperiului Roman.
Mirela NEAGOE