Tot mai mulți oameni apelează în ultima vreme la serviciile instituțiilor specializate în îngrijirea persoanelor vârstnice încercând să asigure, după caz, părinților sau bunicilor siguranța și confortul unei bătrâneți liniștite. Conceptul de azil de bătrâni dă fiori atât oamenilor în vârstă, cât și copiilor sau nepoților acestora, primul impuls ducându-te cu gândul la un loc izolat, rece, de tipul unui spital vechi, un loc fără perspectivă, unde persoanele sunt abandonate. În plus, se adaugă grijile legate de modul în care funcționează astfel de instituții (avize, autorizații, personal) și, nu în ultimul rând, întrebările legate de costurile și justificarea acestora în procesul direct de îngrijire a beneficiarilor. Din tot acest peisaj gri al azilurilor de bătrâni din Argeș încearcă să se desprindă o echipă de oameni tineri care, de aproximativ un an de zile, a deschis două centre rezidențiale de îngrijire a bătrânilor la Pitești și la Bradu. Centrele ”Seniors Care House” sunt situate în Pitești, pe strada Matei Basarab nr.19, într-un imobil nou și modern și unul la Bradu, în apropierea Târgului Săptămânal, funcționând într-un cadru legal, sub directa supraveghere a instituțiilor abilitate să avizeze și să autorizeze astfel de activități.
Seniors Care House – Îngrijirea beneficiarului și mulțumirea aparținătorului
În cele două centre este asigurată îngrijirea persoanelor vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, oferindu-se supraveghere continuă și asistență medicală specializată, eforturile fiind îndreptate spre păstrarea și îmbunătățirea condiției medicale, fizice, psihice și emoționale a fiecărui rezident.
Se urmărește îndeaproape prevenirea și diminuarea simptomelor bolilor cronice și ocazionale, cât și complicațiile bolilor asociate. De toate aceste aspecte se ocupă echipa formată din medic, asistenți medicali, infirmieri și îngrijitori. Pe partea de alimentație, un rol important îl are bucătarul și nutriționistul, această echipă fiind și ea atent selectată. Și nu în ultimul rând, în componența celor două centre au fost angrenați asistentul social și psihologul, aceștia ocupându-se de implicarea în viața socială a rezidenților. Conform strategiei manageriale a celor două centre, persoana adusă aici nu trebuie să se simtă internată, abandonată, ei trebuie să i se ofere o stare de confort și siguranță, similară cu cea de acasă. Foarte important pentru personalul celor două centre o reprezintă ”îngrijirea beneficiarului, dar și mulțumirea aparținătorului”, prin aceste idei încercându-se schimbarea conceptului de ”azil de bătrâni” de până acum.
Despre centrele Senior Care House ne-a vorbit managerul Claudia Corbeanu:
”Până acum aparținătorii erau interesați în general de preț și de ideea ca persoana cu nevoi să găsească un acoperiș unde să-și petreacă bătrânețea, ca ultimă parte a vieții. Muncim să schimbăm mentalitatea oamenilor, atât a celor care vin la noi, dar și a familiilor acestora. La noi nimeni nu este internat cu forța, nu există conceptul de om legat. Nu există și nu va exista niciodată în centrele noastre vreun om care să se simtă abandonat. Aici dorim să oferim o nouă etapă a vieții, una de calitate, cu implicare socială, beneficiarii trebuie într-o mare măsură să se simtă ca acasă. De aceea ne-am ales cu grijă personalul, pentru a putea oferi aici aproape tot ceea ce avea omul în viața de zi cu zi. Din nefericire, în această perioadă marcată de pandemia de Covid câteva din planurile noastre au fost zădărnicite, și fac aici referire la interacțiunea dintre persoanele cazate în centrele noastre și oamenii din exterior. Pentru siguranța tuturor, accesul aici este acum permis doar personalului angajat. Va trece și această perioadă grea și programele noastre de socializare vor fi așa cum ni le dorim.
Rezultatele în acest domeniu apar repede doar dacă te dedici. În cel mult o lună de zile îți poate fi „citită” cartea de vizită, cheia acesteia fiind atât la beneficiar, dar și la aparținător, acolo unde poate fi măsurată cel mai bine mulțumirea. Asistența medicală oferită, activitățile sociale, recuperarea medicală și tratamentul adaptat fiecărui caz în parte ne dau posibilitatea de a oferi fiecărui rezident ce ne trece pragul cele mai bune condiții pentru a-și petrece în mod liniștit anii senectuții. Bătrânețea nu trebuie fie o povară nici pentru rezident, nici pentru familie, tocmai de aceea întreg conceptul ”Seniors House Care” se învârte în jurul ideii de viață normală, ca acasă.
Vă așteptăm să treceți pragul centrului nostru și să simțiți atmosfera unui trai bun”, ne-a declarat Claudia Corbeanu, managerul centrelor rezidențiale Senior Care House.
Pentru siguranța celor două centre, în cazul persoanelor interesate se asigură testarea vârstnicului la domiciliu, transportul gratuit la centru cu ambulanța din dotare, iar la internare se face gratuit testul Covid. În centrul rezidențial are loc zilnic triajul epidemiologic, iar personalul medical este testat săptămânal.
Centrul ”Seniors Care House” este situat în Pitești, pe strada Matei Basarab nr.19, tel. 0766.480.406, azilbatrani-pitesti.ro.
Flavius PETRESCU