Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 5-11 februarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dialogul cu tema „Între Medicină și Literatură”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe medicul scriitor Viorel Pătrașcu, luni, 5 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat, de această dată, pe domnul Viorel Pătrașcu, un celebru medic piteștean, dar și un mare scriitor și publicist, întrucât, recent, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Argeș l-a desemnat ca fiind . În motivația acestei decizii stă în primul rând faptul că Viorel Pătrașcu scrie de 30 de ani la ziar așa-numitele tablete dulci-amare, radiografiind practic viața de zi cu zi a românilor. De asemenea, tot în 2023, Colegiul Național al Medicilor i-a oferit doctorului Viorel Pătrașcu, la prestigioasa Gală , Diploma de excelență și Premiul pentru realizări deosebite în activitatea literar-artistică. De la dr. Pătrașcu nu avem însă doar pe care le prescrie cu speranța într-o lume mai bună. De 30 de ani, Viorel Pătrașcu e și reporter. În vacanțe, oriunde ar fi, el își notează amănunte și fotografiază oameni, locuri, detalii, pe care apoi le transformă în reportaje, adunându-le în agreabile cărți de călătorie. Cărți documentare, de cultură, dar și pentru inimă, pentru suflet”, informează Jean Dumitrașcu.
Prelegerea cu tema „Iubirea și îndrăgostirea sunt diferite”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Împreună pe drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, luni, 5 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Aceste două concepte de: iubire și de îndrăgostire sunt prezente la tot pasul în viața noastră de zi cu zi. În timp ce manifestarea sentimentului de îndrăgostire are la bază o nevoie sau o dorință proprie ce aduce cu sine satisfacție trecătoare, o pasiune care activează anumite mecanisme de supraviețuire inconștiente, sentimentul de iubire activează întotdeauna starea de conștiință și de conștiență și aduce în lumină simțăminte nobile și profunde de bucurie, de pace, de așezare, de înțelepciune și de evoluție care au proprietatea de a se transpune și de a transcende într-o stare de veșnicie în bine, atât cu tine, cât și cu cei care ne înconjoară”, spune Cosmina Olteanu.
Recitalul de poezie și muzică folk-hop cu titlul „Mă voi preface că sunt poet”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, dr. în istorie, muzeograf, scriitor, cantautor, luni, 5 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Poezia, mai ales în epoca postmodernă, a devenit un mijloc către eul poetului. Pe vremuri ea era un scop, o imponderabilă, ceva de neatins. Asta o făcea poezie, un fel de sfințenie păgână. Înșiși poeții – chiar dacă pe mulți nu îi ajuta fața – aduceau a prooroci, a profeți veniți din altă lume cu niște adevăruri diferite de cele de aici. În timp, după atâtea revoluții industriale, și omul, cu tot cu poezia lui, s-au industrializat. Cu figurile de stil patentate de clasici, cu tot registrul de fente și de deghizări, poetul modern creează o limbă-colaj imperturbabilă, pozând-o în originală. O prefăcătorie în fond, una planetară. Sunt M.C. Grăilă și mă voi preface și eu că sunt poet. Urmați-mă în cea mai mare butaforie din istoria culturală a modernității, unde dirijorul s-a făcut mai important decât compozitorul, dictatorul mai înalt decât poporul și poetul mai divin decât cuvântul”, spune M.C. Grăilă/Octavian Dărmănescu.
Prelegerea cu tema „Fernando, fiul lui Cristofor Columb”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Piteșlti, luni, 5 februarie, de la ora 20.00.
„După ce a călătorit în lumea nouă alături de tatăl său, Fernando, fiul nelegitim al lui Cristofor Columb, a lucrat la un dicționar al limbii latine, a scris o carte de geografie a Spaniei, a participat la crearea cartografiei moderne, a înființat cea dintâi grădină botanică europeană cu specii exotice și a redactat prima biografie a tatălui său. A înființat în perioada de început a tiparului, o bibliotecă universală: în căutarea tipăriturilor, a străbătut Europa, a fost primit la curțile regale și s-a întâlnit cu mari învățați și artiști, precum Erasmus din Rotterdam, Thomas Morus și Albrecht Durer. Pe lângă cele 15000 de cărți strânse, dintre care 2000 s-au păstrat până astăzi în fondul bibliotecii Colombina din Sevilla, a adunat și cea mai mare colecție de stampe și partituri din epocă”, spune Marin Toma.
Prelegerea cu tema “Ce pot să știu? Ce trebuie să fac? Ce îmi este îngăduit să sper? O Simplă Introducere în Viața și Filosofia lui Immanuel Kant”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din Pitești, marți, 6 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Immanuel Kant este unul dintre cei mai mari gânditori și filosofi din toate timpurile, a cărui creație a influențat major cunoașterea și cultura contemporană. Kant este socotit unul dintre cei mai influenți filosofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filosofiei în timpurile moderne. Cei mai mulți scriitori și artiști din vremea lui au fost influențați de ideile sale în domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputând fi înțelese fără referința la concepțiile filosofice dezvoltate de Kant. Într-una din lucrările majore ale lui Kant, , el a încercat să explice relația dintre rațiune și experiența umană și să meargă dincolo de eșecurile filosofiei și metafizicii tradiționale. Kant a vrut să pună capăt unei epoci a teoriilor inutile și speculative ale experienței umane, contracarând în același timp scepticismul gânditorilor precum David Hume. Concepția sa despre cunoaștere este confirmată de epistemologia științifică contemporană, în mod deosebit de teoriile fizicii cuantice și de cosmologie. Rațiunea nu poate cunoaște totul. Ea este deci limitată în domeniul cunoașterii. În schimb, are o valoare în domeniul practic, așadar moral, în mod deosebit în determinarea și înțelegerea libertății omului. Kant se naște la 22 aprilie 1724 la Konigsberg, în Prusia orientală, și întreaga sa viață și activitate se desfășoară în acest oraș. Este foarte scrupulos cu folosirea timpului, exigent cu sine însuși, impunându-și un program extrem de riguros în care munca intelectuală asiduă și creația erau cele mai importante componente ale vieții sale. Răspunsurile pe care Kant le conferă la cele trei întrebări care formează și titlul expunerii noastre sunt esențiale pentru aflarea și înțelegerea statutului existențial al omului. Filosoful moare la 12 februarie 1804, după o lungă perioadă de slăbiciune fizică și intelectuală, în vârstă de 79 de ani. Ultimele sale cuvinte au fost (). Mormântul său poartă inscripționată fraza celebră din : . În expunerea noastră ne vom referi, atât cât este posibil, la viața și opera marelui filosof și vom sublinia actualitatea gândirii și operei sale pentru vremurile noastre”, spune Marius Andreescu.
Conferința cu tema „Platon și Regii-Filosofi”, în cadrul proiectului “Din culisele istoriei – Mari inițiați și societăți secrete”, susținut de scriitorul Cristian Cocea, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc marți, 6 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema “De vorbă despre feminitate și masculinitate”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Liliana Finta, consilier și trainer în Spiritualitate aplicată, miercuri, 7 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Evident că ne-am putea întreba de ce vorbim despre asta? Fiecare știe despre sine că este femeie sau bărbat. De fapt, vorbim despre energia feminină și masculină. O femeie nu este întotdeauna în energie feminină, așa cum un bărbat nu este întotdeauna în energie masculină, chiar dacă asta n-ar trebui să se întâmple, atâta timp cât avem aceste lucruri înscrise în ADN-ul nostru. Și totuși nu este așa. Avem energia în arhetipul nostru divin, însă noi nu mai manifestăm aceste energii. De ce uităm de ele? Acest lucru și multe altele le vom afla de la invitata noastră, venită special de la Birmingham ca să ne răspundă la întrebări. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
„Profil de autor – Nely Vieru”, în cadrul proiectului „Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, cantautorul, artistul plastic, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, avându-l invitat pe scriitorul Nely Vieru, eveniment care se va desfășura miercuri, 7 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Voi avea ca invitat în cadrul un prieten și un scriitor special, Nely Vieru, care prin caracterul său și scrierea sa a reușit să îmi atragă atenția și să mă facă să îi devin prieten în adevăratul sens al cuvântului. Născut în Corabia, județul Olt, își face debutul literar în reviste literare online în anul 2017, dar adevăratul debut editorial are loc în iunie 2021, cu volumul . Urmează alte șase volume de poezii: – 2021 septembrie, -2022 octombrie, – 2022 octombrie, decembrie 2022 – ianuarie2023, august 2023, <101 Fluturi de rugină> decembrie 2023 – ianuarie 2024. Creațiile sale literare sunt publicate în numeroase reviste și antologii literare, iar participările la diferite concursuri de poezie unde a obținut mai multe premii fac din Nely Vieru unul dintre scriitorii contemporani de valoare. Pe masa de lucru se află volumele de poezie , și o colecție de pe care le așteptăm cu mare interes. Dacă doriți să îl cunoașteți și să faceți cunoștință cu poezia domniei sale, vă așteptăm cu mare drag!”, spune Stelian Necșoi.
Lansarea volumului de poezie „Intuiții”, de Lidia Zadeh, eveniment editorial în cadrul proiectului „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, joi, 8 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit la un eveniment special – lansarea volumului , scris de poeta Lidia Zadeh, care va veni însoțită de domnul Valentin Ajder, directorul Editurii , la care a fost publicată cartea. Vorbim despre o carte care repune în drepturi poezia cu rimă, o carte binevenită într-o lume în care poezia este invadată de pornografie și văduvită de metaforă și emoție. Lexicul bogat, rima perfectă, mesajul bine conturat fac din această carte o reușită, o carte care a primit girul prestigiosului critic literar Alexandru Cistelecan, prin prefața scrisă, în care o numește , asta pentru că . Da, Lidia Zadeh este și pictoriță, având multe expoziții la activ și referințe foarte bune. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
„Medalion George Gershwin”, susținut de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, coordonator muzicianul Andrei Tase, vineri, 9 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Cupa de Iarnă Pitești la Șah”, sâmbătă, 10 februarie, și duminică, 11 februarie, între orele 9 – 20.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții, eveniment coordonat de profesorii de șah din cadrul Centrului Cultural Pitești, dr. Ovidiu Stancu și ing. Andrei Rădulescu.