Înființate din necesitate și din dorința de a degreva aglomerațiile de la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, centrele de permanență au reprezentat, la vremea inaugurării lor, colacul de salvare pentru o anumită ramură a sistemului medical.
De fapt, centrele de permanenţă sunt cabinete ale medicilor de familie, cabinete care au programul de funcționare extins și care au fost gândite, pentru oraşele mici şi zonele rurale, cu scopul de a determina oamenii să nu mai meargă la spitalele de urgenţă pentru probleme medicale care pot fi tratate în cabinete.
Un proiect bun pentru care Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, s-a văzut nevoită să ia atitudine deoarece aceste centre de permanență nu au fost deloc solicitate așa cum sperau cei care au inițiat proiectul înființării lor.
La un pas de la decizia de desființare a centrelor de permanență, s-a găsit, totuși, o soluție care ar salva situația. Guvernul a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Ordonanţa de urgenţă pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă şi pentru modificarea şi completarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale prin centrele de permanenţă.
Prin acest act normativ se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății, pe anul în curs, cu suma de 25,095 milioane de lei. Această sumă va fi destinată asigurării continuităţii acordării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă şi decontării acesteia, care se asigură, potrivit legii, de la bugetul de stat.
Centrele de permanență reprezintă o pârghie importantă a sistemului sanitar care trebuie să asigure acces la servicii medicale indiferent de zona în care se află pacientul și indiferent de ora la care aceste servicii sunt solicitate.
Reducerea dificultăților existente și identificare unor soluții moderne pentru accesul la serviciile medicale în mediul rural, în special cele preventive, este o responsabilitate conjugată a tuturor decidenților din mediul politic și instituțional, a profesioniștilor din sistemul sanitar.
Cu privire la situația centrelor de permanență, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Argeș, Estera Stămoiu (foto), a declarat:
„Nu trebuie uitat că sunt încă în România sate și cătune pentru care asistența medicală primară este ca și inexistentă. Sunt ”fericiți” locuitorii acelor așezări, cu o populație predominant vârstnică și cu un standard al nivelului de trai scăzut, că au parte de un minim prim-ajutor din partea unui asistent medical, care prin conjuctura vecinității, le poate acorda îngrijiri limitate.
Doar așa vom putea evita situațiile în care oamenii din acele comunități defavorizate ajung la medic în stadii avansate de boală, când recuperarea medicală este mult mai grea.
Și nu pot să nu remarc, încă o dată, ceea ce Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a semnalat și a accentuat prin tema lansată în acest an, cu prilejul marcării Zilei Internaționale a Asistenților Medical: „Indiferent de loc, în orice condiții, acces la sănătate”.
Apreciez ca pe un beneficiu extraordinar faptul că, în județul Argeș, nu există zone descoperite din punct de vedere al accesului la serviciile medicale.
Cele șapte centre de permanență existente în comunele argeșene (Bogați, Boteni, Vulturești, Cuca, Cepari, Domnești, Mozăceni), înființate prin eforturile asociate ale administrației județene și cadrelor medicale din localitățile respective, asigură tocmai trecerea de la vorbă la faptă a principiului amintit: „Indiferent de loc, în orice condiții, acces la sănătate’’.
Pentru că, da, sănătatea este un drept al omului și trebuie respectat și asigurat.
Comunicarea dintre specialiști și pacienți precum și sprijinul din partea mass media, acordat pentru informare corectă a cetățenilor, sunt căi prin care se poate ajunge ca, într-adevăr, acest principiul nostrum să funcționeze ca o poartă de acces spre normalitate.
Asistenții medicali sunt profesioniști pregătiți, pe toate planurile, să susțină demersul inițiat de Ministerul Sănătății pentru buna funcționare a centrelor de permanență, atât de necesare și de importante pentru sănătatea cetățenilor, mai ales a celor din mediul rural”, a mai spus dna Stămoiu.