Centrală termică individuală sau sistem centralizat?
… Este întrebarea care-i frământă pe mulţi dintre locuitorii judeţului, mai ales că sezonul rece bate la uşă, iar oamenii se tem că nu vor putea face faţă preţurilor la energie electrică şi la gaze, care în ultima vreme au scăpat complet de sub control şi pur şi simplu au luat-o razna. De-a lungul anilor, foarte mulţi piteşteni şi-au montat în apartamente centrale termice individuale. Astfel nu au mai fost nevoiţi ca, iarna, când vechile conducte de transport energie termică cedau, să stea în case fără căldură şi apă caldă. Alţii, care nu au dispus de resurse financiare, au rămas branşaţi la sistemul centralizat de termoficare. Despre centrale şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat am stat de vorbă cu Iulian Richiţeanu, directorul Termo Calor Confort 2000 SA Piteşti.
Pierderi reduse la minim „Dacă în urmă cu 10 ani pierderile medii anuale de energie termică erau de 38%, la finalul anului trecut s-au redus la un maxim de 28%, ceea ce într-un sistem centralizat se încadrează în parametri optimi pentru o reţea care însumează 218 km. Această situaţie este rezultatul investiţiilor făcute în montarea şi darea în folosinţă a centralelor termice de zonă. În Piteşti sunt montate 57 de asemenea centrale, opt dintre ele fiind centrale termice de zonă. Acum, reţeaua primară mai are o lungime de doar 12 km din cei 80 existenţi anterior în Găvana şi în Prundu, şi într-o mică parte din Trivale. Noi am executat toate reviziile programate la centrale şi puncte termice (PT), inclusiv la reţeaua secundară prin care apa caldă şi căldura sunt distribuite de la cele 85 de PT-uri existente în municipiu. Vechile conducte, uzate moral şi fizic, au fost înlocuite cu unele noi, preizolate, eliminându-se pierderile de pe traseu”, spunea dl. Richiţeanu.
Investiţia nu se amortizează Revenind la centralele individuale, şi ne referim la cele de apartament nu la cele de la case, unde situaţia este diferită, în opinia d-lui Richiţeanu investiţia nu se amortizează niciodată. „Preţul unei centrale de apartament performante se situează între 3.500 – 5.000 de lei sau chiar mai mult. La aceste costuri se adaugă cele reprezentând caloriferele, ţevile, toate celelalte piese/repere necesare şi manopera, preţul final ajungând la peste 10.000 de lei. Alte costuri care trebuie suportate de către deţinători sunt reviziile şi verificările tehnice periodice efectuate prin firme specializate şi agreate ISCIR. Apoi, durata normată de viaţă al unei asemenea centrale este de 10 ani, după care nu mai prezintă siguranţă în exploatare şi trebuie schimbată. În funcţie de temperatura ambientală setată, centrala porneşte şi se opreşte la anumite intervale, ceea ce cu timpul duce la uzura unor piese care trebuie înlocuite. Iar un alt aspect de care ar trebui ţinut cont este potenţialul pericol de producere a unor explozii, care poate avea consecinţe dintre cele mai grave”, a continuat dumnealui. Dar la fel de adevărat este că centralele de apartament sunt prevăzute cu sisteme de protecţie în caz că rămân fără gaze ori curent electric şi că deţinătorii îşi asigură confortul termic pe care şi-l doresc.
Constanţă şi continuitate În ceea ce priveşte sistemul centralizat de termoficare, principalul avantaj îl reprezintă furnizarea constantă, continuă, a energiei termice după o diagramă de reglaj, stabilită în funcţie de temperaturile exterioare. În ultimii patru – cinci ani, piteştenii care au rămas racordaţi la încălzirea centralizată nu s-au mai văitat că nu au apă caldă şi căldură. În apartamente, mai ales că cele mai multe blocuri au fost reabilitate termic, balcoanele şi ferestrele au fost dotate cu tâmplărie termopan, temperatura este de 22 – 23 de grade Celsius. Apoi, sistemul centralizat furnizează energie curată, în sensul că nu poluează prin gazele arse, şi nu prezintă pericol de explozie. Nu în ultimul rând trebuie spus că, potrivit specialiştilor în domeniu, costurile cu încălzirea şi apa caldă ar fi mai mici faţă de cele pe care le implică centrala individuală. Ceea ce îi nemulţumeşte totuşi pe consumatori este timpul care trece până când la robinet ajunge apă caldă, mult mai mare decât în cazul centralei individuale. Este o problemă pe care conducerea Termo Calor Confort o are în atenţie şi caută soluţii de rezolvare.
Posibilităţi de rebranşare Aşa cum v-am informat în ediţia precedentă a ziarului, anul acesta, Primăria Piteşti a elaborat o strategie de alimentare cu energie termică pentru perioada 2022 – 2030. În urma analizelor de specialitate, s-a ajuns la concluzia că varianta optimă pentru reducerea consumului de energie electrică din sistem, o reprezintă montarea unei centrale de cogenerare pe amplasamentul fostei CET Găvana, echipată cu trei cazane de apă fierbinte şi două motoare termice, apoi reabilitarea reţelor de transport, a punctelor termice şi a reţelei de distribuţie, instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile punctelor termice sau ale centralelor termice de zonă. „Pentru cei care doresc să se reconecteze la sistemul centralizat, noi asigurăm gratuit partea tehnică şi venim cu reţeaua până la flanşa de ieşire din contorul de energie termică. În cazul în care coloana comună a fost tăiată din subsol, costurile refacerii acesteia sunt suportate de asociaţia de proprietari. Dacă instalaţia comună a rămas, proprietarul apartamentului suportă doar lucrările interioare. Repet, ceea ce depinde de noi este gratuit”, a ţinut să sublinieze Iulian Richiţeanu.
Scopul acestei discuţii nu a fost de a înclina balanţa deciziei în favoarea centralei individuale sau a termoficării centralizate, ci de a pune faţă în faţă avantajele şi dezavantajele celor două sisteme. La această dată, 19.500 de apartamente din totalul de 56.600 de locuinţe mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, la care se adaugă instituţii publice, operatori economici, unităţi sanitare şi de învăţământ. Prezentând la rece situaţia, dumneavoastră rămâne să analizaţi şi să vă hotărâţi pentru care dintre cele două sisteme optaţi ţinând cont şi de fluctuaţiile preţurilor practicate de furnizori la gaze. Grea decizie, nu?