Sâmbătă, între orele 18-24, este „Noaptea muzeului argeşean”. Evenimentul va începe în sunet de fanfară. Intonarea Imnului Naţional şi prezentarea onorului la drapel vor fi urmate de discursuri ale directorului instituţiei şi ale conducerii CJ Argeş.
În paralel cu vizitarea muzeului, pe scena amenajată în curte va cânta Fanfara „Argeşul” şi interpreta de origine basarabeană a Teatrului „Constantin Tănase” Bucureşti, Cristina Isac.
Într-un decor asigurat de Asociaţia „Dorobanţi” (corturi, un umbrar, reţele de sârmă ghimpată, saci cu nisip, gabioane, piese de armament greu etc.) vor fi etalate echipamente specifice utilizate de diferitele armate care au luptat pe frontul românesc (români, francezi, ruşi, germani, austro-ungari, bulgari, turci). Tot aici va fi amenajat un centru de recrutare a volutarilor care vor să devină ostaşi. Doritorii (mai ales copiii) vor fi iniţiaţi în instrucţia de front şi cu arma, după Regulamentul din 1909. „Recruţii” vor primi un „livret militar” care atestă că sunt soldaţi combatanţi. În scenariu figurează şi un punct de prim-ajutor, unde participanţii la acest joc vor primi un „bilet de rănit” (aşa cum erau emise în 1916-1918) dacă se vor lăsa pansaţi (la un deget). Tabloul istoric va fi completat de alte ateliere interactive: un birou al corespondenţilor şi artiştilor de război, un oficiu poştal de campanie, un cinematograf de campanie în aer liber.
Momentul comemorativ şi retragerea cu torţe vor avea loc după lăsarea întunericului. „Noaptea muzeului argeşean” se va încheia cu un foc de artificii (ora 22.15).
Centenarul dă milităria jos din pod… – „Noaptea muzeului argeşean”, cu instrucţie de front şi… degete bandajate
Advertisement
Advertisement