Pentru locuitorii zonelor montane, pământul, apa şi pădurile nu sunt doar simple resurse naturale. Călcând pe urmele strămoşilor, noile generaţii trebuie să înţeleagă că bunăstarea lor, sentimentul de identitate şi viitorul copiilor lor depind de administrarea atentă a mediului. Recent, s-au desfăşurat lucrările conferinţei de celebrare a Zilei Internaţionale a Muntelui la Centrul de Economie Montană – CE-MONT din Vatra Dornei, judeţul Suceava. În cadrul întâlnirii a avut loc Adunarea Generală a Forumului Montan din România.
Cu acest prilej au fost prezentate mai multe lucrări, cum ar fi: „Munţii contează. Cum îi protejăm?”, „Ce dorim noi de la pădure?”, „Munţii, vatra noastră milenară. Aşezările montane din Carpaţii României, sub presiunea globalizării şi schimbărilor climatice”. Filiala Dâmboviţa a Forumului Montan din România a fost reprezentată de prof. univ. dr. Ion Cucui (preşedinte), care a participat la eveniment alături de diplomat inginer Florenţ Mocanu, jurnalist, director al ziarului regional „Gazeta Munteniei” şi vicepreşedinte al Asociaţiei Forumul Montan din România – Filiala Dâmboviţa, şi de primarul comunei dâmboviţene Pucheni, Manea Ilie.
În calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Forumul Montan din România – Filiala Dâmboviţa, Florenţ Mocanu a prezentat monografia „Comuna Pietrari – realităţi şi perspective”. Conferinţa s-a bucurat şi de prezenţa prof. univ. Doctor Honoris Causa Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România, copreşedinte al Consiliului Naţional al Muntelui, director al Centrului de Economie Montană CE-MONT.
La eveniment a fost prezent şi domnul Sorin Roşu-Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În Argeş zona montană reprezintă un sfert din suprafaţa judeţului. Astfel, se dă speranţa iubitorilor de munte să se organizeze în asociaţie producătoare de bunăstare şi frumuseţi. Cu alte cuvinte, şi în Argeş există potenţial de aplicare a Legii Muntelui şi a unei finanţări adecvate şi sigure.