Cele mai comune simboluri ale norocului
În cele mai multe culturi, din cele mai vechi timpuri, s-au conturat anumite elemente asociate cu norocul. Omul a fost mereu în căutare de astfel de legături, dorindu-și să creadă că destinul poate fi influențat de acțiunile sale în legătură cu unele elemente din natură.
Asemenea obiecte purtătoare de noroc pot fi încărcate de semnificații puternice, devenind adevărate simboluri. Se știe că atunci când credem, când suntem optimiști, ne putem spori șansele de a reuși, ne concentrăm mai bine și astfel ținem aproape… norocul.
Trifoiul cu 4 foi
Unul dintre cele mai comune simboluri ale norocului este trifoiul cu 4 foi. După cum îi spune numele, trifoiul are în mod normal doar 3 frunze, iar existența unei a patra frunze (practic o anomalie) este destul de rară. Să găsești un trifoi cu 4 foi este destul de dificil. Când reușești, se poate spune că ai avut noroc, căci norocul nu este o chestiune banală, ci o apariție deosebită, mai rară, în viața de zi cu zi.
Cele patru foi ale trifoiului semnifică speranța, credința, dragostea și norocul. Trifoiul cu 4 foi este adesea purtat pe medalioane, cercei sau broșe, inclusiv pe mărțișoare, în România, de 1 martie.
Trifoiul cu patru foi, ca simbol al norocului, este un element răspândit la nivel mondial, a cărui proveniență poate fi considerată a fi Irlanda. Inclusiv în România, oamenii consideră că a găsi un trifoi cu 4 foi este o dovadă de noroc.
Nu este astfel de mirare că simbolul este foarte des prezent și în jocurile de noroc. În România, cel mai popular slot online al ultimilor ani este Burning Hot – un titlu din colecția EGT ce are ca element central Trifoiul – wild care se extinde pe rolele 2, 3 și 4. Acest joc cu fructe și șeptari folosește simboluri retro, evidențiate de o grafică modernă.
Potcoava, simbol antic aducător de noroc
Legătura dintre potcoave și noroc a pornit din Marea Britanie. Dincolo de partea legendară, se poate spune că folosirea potcoavelor la cai aduce spor muncilor agricole, o bază de la care pornește de fapt norocul. Potcoava aducătoare de noroc trebuie păstrată cu vârfurile îndreptate în sus, pentru a capta și păstra norocul înăuntru. Se spune că potcoavele ocrotesc oamenii și animalele, alungând energia negativă. În zilele noastre, potcoava este mai puțin folosită pentru decor în casă, dar este în continuare utilizată ca talisman norocos, de exemplu folosită la bijuterii.
Prinzătorul de vise și alte obiecte asociate cu norocul
Un accesoriu modern poate fi considerat prinzătorul de vise (Dreamcatcher – în limba engleză). Acest talisman al viselor este conceput pentru a proteja somnul de coșmaruri. De obicei, este confecționat dintr-un inel din lemn sau alte materiale rezistente, peste care se țes materiale ca o pânză de păianjen. La final, prinzătorul de vise, cu origini tribale, este decorat cu pene.
Multe alte obiecte norocoase sunt prezente în diferite culturi în toate zonele lumii. Uneori este vorba despre elemente fără viață, în alte cazuri de plante și animale. Un bun exemplu este gărgărița, un mesager al destinului. Se consideră că o gărgăriță care ți se așează pe mână îți permite să îți pui o dorință. Nu întâmplător, și gărgărița (sau buburuza) este prezentă ca simbol pe diverse bijuterii și este prezentă pe unele mărțișoare și în țara noastră.
Stejarul și ghinda, greierele, libelula, curcubeul, oul, delfinul, broasca țestoasă, elefantul, safirul, monedele, cifra 7 sunt de asemenea considerate a avea o puternică legătură cu norocul.