Deținerea unei locuințe este un lucru esențial pentru majoritatea românilor. Acest lucru este atât de important pentru fiecare cetățean, încât statisticile europene arată că peste 95% din populația țării este proprietară a unei locuințe, în timp ce media europeană se situează abia la nivelul de 70%.
Deținerea unei case sau apartament implică și o strategie pentru viitor pe termen lung. Pot apărea situații când vei dori să vinzi pentru a obține bani pentru o locuință mai spațioasă sau mai nouă, acesta fiind doar unul din scenariile pentru care vei intra pe piața imobiliară. Dar pentru a obține un preț cât mai avantajos, ar trebui să te preocupe din timp starea și dotările spațiului tău de locuit.
Iată câteva idei de îmbunătățiri ale locuinței pe cere le poți aplica în cadrul strategiei tale de menținerea sau creștere a valorii sale
De la bun început trebuie să știi că nu toate tipurile de îmbunătățiri aduc valoare adăugată unei locuințe. Dimpotrivă, unele îi pot chiar scădea nivelul de vandabilitate sau cerere pe piață. De aceea este indicat să acorzi o atenție mare acestor aspecte atunci când te hotărăști să acționezi.
- Eficiența termică și reducerea pierderilor de căldură
Investiția în termoizolație este un bun punct de plecare în operațiunile de întreținere și îmbunătățire pe care le poți aduce unui apartament sau case. Pe lângă faptul că vei beneficia din plin de facturi scăzute la încălzire, placarea pereților exteriori cu materiale izolante, precum și schimbarea ferestrelor cu o tâmplărie modernă și eficientă energetic, vor crește destul de mult gradul de atractivitate al imobilului în cazul unei viitoare vânzări.
Astfel, vei recupera pe două căi investiția pe care o faci cu aceste modificări, odată prin sumele mai mici plătite pe utilități, dar și din prețul mai mare pe care îl poți obține la vânzare.
- Mici îmbunătățiri curente dar cu efecte considerabile
Adăugarea unei valori suplimentare unei case nu se face, așa cum poate te gândeai, doar cu prețul unor investiții costisitoare. Dimpotrivă, chiar micile reparații și upgrade-uri pot aduce cele mai multe beneficii economice pe termen lung și pot menține sau chiar crește prețul la care vei vinde la un moment dat.
De exemplu, este indicat să zugrăvești la intervale mai mici de timp, să înlocuiești dușumelele degradate și să aplici tratamente antimucegai ori de câte ori observi apariția acestuia.
De asemenea, prizele electrice defecte pot fi remediate iar scurgerile sau rețeaua sanitară pot fi menținute în bună stare prin verificarea și înlocuirea la timp a robineților de apă sau a altor componente necesare. Pentru a te aproviziona cu toate materialele necesare poți vizita magazinul online operat de Nico Metal Tub, unul din cei mai importanti jucatori din piața romanească de produse de profil.
- Reinventarea spațiului de locuit
Adăugarea unor suprafețe suplimentare locuinței prin crearea unei noi camere sau lărgirea alteia, poate fi o metodă sigură pentru creșterea valorii imobilului.
Totuși înainte să te apuci de demolat pereții interiori este bine să te gândești la ce va fi folosit spațiul obținut. De asemenea, este indicat să ai avizul unui inginer de rezistență ori să respecți un proiect avizat pentru a nu crea probleme structurale mai greu de reparat ulterior.
Așadar, menținerea sau chiar creșterea valorii locuinței pe care o deții ar trebui să fie una din prioritățile importante din agenda ta. Nu numai că vei putea obține un preț mai bun atunci când vei dori să vinzi casa dar te vei bucura și tu împreună cu familia de un confort suplimentar și de o calitate a vieții superioară.
Sursa foto: shutterstock.com