-
Bebeluşului i se injectează insulină de patru ori pe zi
Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată la 7 aprilie, pune în centrul dezbaterilor problematica diabetului zaharat. Perfida boală nu ocoleşte nici judeţul nostru, 31.994 de diabetici trăind, la ora actuală, în Argeş. Dr. Adriana Tuţescu, medic diabetolog la Spitalul Judeţean, a spus că aproximativ 2.800 de pacienţi argeşeni sunt insulino-dependenţi, cel mai mic dintre ei fiind un prunc de numai şase luni, ai cărui părinţi nu sunt diabetici.
Bebeluşul este înţepat, zilnic, de opt ori, pentru a i se determina glicemia şi pentru a i se administra insulina. De altfel, mai bine de 80 de copii din Argeş sunt dependenţi de insulină (numărul real al bolnavilor minori este cu mult mai mare, ţinând cont de faptul că unii se tratează la Bucureşti).
Diabetul se traduce printr-o creştere a nivelului glucozei din sânge. Oricine, indiferent de vârstă şi de moştenirea genetică, poate dezvolta această boală. Dr. Adriana Tuţescu a enumerat câţiva factori de risc: stresul, obezitatea, sedentarismul, vârsta (diabetul de tip 2 apare mai ales după 40 de ani) şi antecedentele familiale (pentru diabetul de tip 1, predispoziţia ereditară este scăzută, dar în cazul diabetului de tip 2, ereditatea are un cuvânt mai greu – de pildă, dacă unul dintre părinţi a suferit de acest tip de diabet, riscul ca şi copilul său să fie diabetic este de 30%).
Diabetul este o boală gravă care, netratată cum trebuie, poate duce la complicaţii teribile, întrucât se ajunge la alterarea pereţilor vaselor arteriale şi capilare, aceasta fiind cauza de mortalitate cea mai întâlnită în rândul diabeticilor. Boala cauzează orbirea.
Totuşi, experienţa arată că menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot reduce riscul de diabet.
OMS prognozează că, în 2030, această boală va fi a şaptea cauză de deces în lume. În Argeş, numărul îmbolnăvirilor este în creştere alertă. Dr. Adriana Tuţescu susţine că reţeaua de diabetologi este la nivelul judeţului nostru „relativ suficientă” (opt specialişti lucrează la stat şi alţi cinci la privat) şi că nu sunt sincope în distribuirea medicamentelor (tratamentul este gratuit).
Ieri, piteştenii şi-au putut verifica gratuit glicemia şi tensiunea arterială. În acest scop a fost amenajat un cort alb în Piaţa „Vasile Milea”, acţiunea fiind organizată de Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean.
Autor: Mirela Neagoe
Foto: Cludiu Diţa