Corespondenţă din Germania
Pandemia a amplificat dorinţa nemţilor de a avea un animal de companie. Sau singurătatea. La începutul pandemiei, în fiecare a patra casă din Germania exista o pisică şi în fiecare a cincea, un câine. După impunerea restricţiilor, singurătatea şi timpul liber au dus la creşterea masivă a cererii de patrupede. Conform Asociaţiei canine VDH, în 2020 s-au vândut cu 20% mai mulţi căţei comparativ cu anii precedenţi. Să ai un câine în Italia sau Spania a devenit un privilegiu. Mulţi aparţinători de câini din regiunile în care interdicţia de circulaţie a fost mult timp în vigoare erau rugaţi de vecini să le împrumute patrupedele pentru a avea un motiv întemeiat de a ieşi din case. Se ofereau chiar bani pentru acest mic serviciu.
Preţul animalelor de companie vândute online a explodat în ultima perioadă. La fel şi cererea. Cei care profită de această conjunctură sunt traficanţii de animale. Comerţul ilegal de câini şi pisici este a treia mare sursă de venit în Europa, după traficul cu droguri şi cu arme, aşa cum arată un document recent al Parlamentului European. S-a constatat că micile animale nu sunt vaccinate corect, sunt hrănite precar, li se fac acte false şi sunt transportate peste graniţă în condiţii scandaloase. Între timp s-a dovedit că şi animalele de companie se pot infecta cu noul coronavirus. Cercetători italieni au testat 540 de câini şi 277 de pisici din familii unde membrii acestora fuseseră testaţi pozitiv cu Covid-19, sau din zonele afectate puternic de pandemie, precum în Lombardia. Au fost găsiţi anticorpi împotriva virusului la 3,4% dintre câini şi la 3,9% dintre pisici. Studiile confirmă premisa conform căreia animalele de companie pot fi infectate de om cu SARS-CoV-2, dar invers este foarte puţin probabil.
Ca o curiozitate, un studiu recent despre ADN-ul câinilor, dezvăluie faptul că „cel mai bun prieten al omului” ar putea fi şi cel mai vechi, de peste 11.000 de ani.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.