Tot mai multa lume este in prezent in cautarea unor ceaiuri care sa ajute la pierderea kilogramelor in plus. In cadrul acestui articol iti voi oferi toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre aceasta metoda de slabit.
Ce trebuie să știi despre ceaiurile de slăbit?
Trebuie sa stii din start faptul ca doar un ceai nu va ajuta niciodata o persoana sa slabeasca, atat timp cat aceasta este sedentara si are o dieta necorespunzatoare.
De aceea este important sa ne calibram asteptarile si sa apelam la solutii cat mai realiste. Asadar, nu exita un ceai minune care sa determine o persoana sa slabeasca doar cu ajutorul lui.
Ceaiurile sunt folosite ca adjuvante pe langa o dieta corespunzatotoare (in cazul slabitului – axata pe deficit caloric), sport si o hidratare buna.
Avantajele ceaiurilor sunt reprezentate de faptul ca sunt usor de pregatit si ne pot oferi un moment de relaxare, pe langa multe alte beneficii ce tin de sanatate: ne pot imbunatati calitatea somnului, a digestiei si sunt o sursa de antioxidanti.
In cazul in care se opteaza pentru ceaiurile de slabit este de preferat a se consuma fara adaos de zahar, deoarece acesta constituie un surplus caloric, ceea ce este de evitat atunci cand avem ca scop scaderea greutatii.
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru slăbit?
Gama de ceaiuri pentru slabit este larga si fiecare are particularitatile lui, asadar printre cele mai bune ceaiuri de slabit, pe care le-am gasit si pe blogul BioD.ro, enumeram:
- Ceaiul verde
- Ceaiul de ghimbir
- Ceaiul de soc
- Ceaiul de menta
- Ceaiul de salvie
- Ceaiul de galbenele
Ceaiul verde
Acesta trebuie consumat dimineata sau dupa-amiaza, dar in niciun caz dupa ora 18:00, deoarece contine cofeina. Este un bun inlocuitor al cafelei si ne poate oferi energie pentru intreaga zi.
Consumul la orele tarzii nu este indicat deoarece afecteaza somnul, iar odihna reprezinta un factor important al mentinerii sanatatii organismului.
De asemenea, ceaiul verde reprezinta si o resursa de antioxidanti (este bogat in polifenoli) care mentin organismul mai tanar, deoarece prin procesul de stres oxidativ se realizeaza imbatranirea.
In plus este si o sursa de fibre. Acestea reprezinta o componente esentiala a digestiei avand rol de compartimentare a carbohidratilor, proteinelor si lipidelor la nível digestiv, asta pe langa rolul important de absorbtie a toxinelor.
Pe langa toate aceste beneficii mai mentionam: reduce colesterolul rau, imbunatateste functia cerebrala, protejeasa sistemul cardiovascular si creste rata de metabolizare a organismului.
Ceaiul de ghimbir
Determina eliminarea toxinelor organismului si are rol antiinflamator si antiviral.
De mentinut este faptul ca poate avea ca efect advers constipatia si poate provoca indigestie daca este consumat in exces, insa la un consum moderat avantajele sunt calmarea simptomelor indigestiei si prevenirea diareei.
Poti sa consumi ceai de ghimbir pe tot parcursul zilei, de preferat inaintea sau in timpul mesei.
Alte ceaiuri
Ceaiul de soc este bun pentru a ameliora constipatia, contine detoxifianti si are usor proprietati diuretice. Are rol depurativ si scade tensiunea, ducand la un efect calmant. De preferat este sa se consume seara, deoarece imbunatateste somnul.
Ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei deoarece nu contine cafeina. Se considera a fi ceai de stomac fiindca amelioreaza diverse afectiuni digestive. De asemenea ceaiul de menta scade senzatia de foame.
Ceaiul de salvie imbunatateste sistemul digestiv, elimina balonarea si surmenajul psihic. Are rol important in reglarea schimbarilor hormonale aparute la menopauza.
Ceaiul de galbenele, pe langa beneficiile de mentinere a sanatatii pielii si a mucoaselor este indicat si pentru mentinerea santatii digestive.
Medicii specializati in api-fitoterapie recomanada consumul ceaiurilor timp de 4-8 saptamani pentru a ajunge la un efect dorit. Binenteles, este esential si consultul cu medicul nutritionist pentru a se realiza un program de slabit competent.