În urmă cu 76 de ani, la 6 mai, în plin război mondial, oraşul Piteşti a fost ţinta principală a aviaţiei Aliate. Erau vizate, cu predilecţie, Depoul CFR şi Gara. Timp de aproximativ 15 minute, bombele lansate de 80 de avioane americane au omorât 191 de persoane – 29 erau copii! – au rănit alte câteva sute şi au produs importante pagube materiale. A fost cea mai sângeroasă zi din istoria Piteştiului.
„Priveam de pe deal cum ne bombardează”
Unde e marcat acest eveniment în oraş, printr-o cruce măcar? Nicăieri. Câţi mai vorbesc astăzi despre raidul sângeros de la Piteşti? Puţini, foarte puţini. Unul dintre ei, Ion Badea, un distins pensionar, ca de fiecare dată într-o astfel de zi, îşi aminteşte despre această dramă, despre tributul de sânge plătit de oraşul nostru. Ieri ne-a sunat din nou şi, cu vocea tremurândă, ne-a spus că avea 5 ani atunci, dar ţine minte că… „Dimineaţa, cam pe la 7.30-7.45, începea să sune sirena de la Moară. Era alarma de bombardament. Eu eram îmbrăcat şi o aşteptam pe o mătuşă care venea să mă ia. Locuiam la Statuie. Da… Monumentul Eroilor de pe Crinului era atunci în zona Finanţelor de azi. Aveam casa unde este acum sediul BCR. Mătuşa lucra la un atelier de pe strada Craiovei. Venea repede, mă lua şi urcam în fugă dealul, spre stadion. Acolo nu era decât un câmp. La adăpostul unor tufişuri, priveam cum ne bombardează oraşul… La Geamăna aveam şi noi nişte IAR-uri, dar ele nu au apucat să se ridice de la sol. Pe unul dintre cele trei pavilioane de la Gară, era o mitralieră antiaeriană, din aceea mare, cu două ţevi. Mi-o aduc aminte… Dar nu a apucat nimeni să tragă cu ea în ziua aia… Cred că la început, bombele au greşit ţintele, unele ajungând în Zăvoi (azi, zona ştrandului, spre Tudor Vladimirescu – n.n.) şi omorând oameni. O rudă a mea, doamna Căpeţ, a murit lovită de o schijă. A fost prima victimă.”
80 de avioane, 280 de bombe
Domnul Badea ne mai spune că bombardierele păreau pe cer nişte „cutii de chibrituri”. El mai vorbeşte şi despre trei avioane de vânătoare care au mitraliat atunci populaţia din piaţa centrală a oraşului, zburând la o înălţime de 25-30 metri. Istoria nu consemnează acest lucru. Există, însă, lucrarea „6 mai în istoria Argeşului”, de Narcis Gherghina, la care se cuvine, măcar o dată pe an, în această zi, să facem referire: „În oraş – scria autorul – alarma a fost dată la ora 10.45. Era zi de sâmbătă şi de târg totodată. Târgul se ţinea în zona numită Zăvoi, actualmente ştrandul oraşului, şi acolo aveau să fie numărate cele mai multe victime. Bombardamentul propriu-zis s-a desfăşurat în intervalul orar 11.45-12, de circa 80 de avioane cvadrimotoare, timp suficient pentru a da naştere celei mai mari drame a acestui oraş (…) Preţul a fost enorm pentru o comunitate urbană aşa de mică. În oraş au căzut circa 280 de bombe, «valul nimicitor» mergând de la liceul Brătianu până la depoul CFR. A fost lovită cu precădere partea centrală şi partea dinspre râul Argeş a oraşului: locul numit Zăvoi. Străzile cel mai greu lovite au fost Tudor Vladimirescu, cu toate perpendicularele, Sf. Vineri, Regina Maria şi Piaţa Episcopiei.”
Ce ne-a rămas astăzi?…
…Cum spuneam, nimic din partea oficialilor acestui oraş, care să marcheze tragicul eveniment. Prea puţine mărturii. Câteva lucrări de specialitate. Astăzi, americanii sunt partenerii noştri strategici. Sunt „fraţi” cu noi, cum ar veni, dar – zice cu tâlc domnul Ion Badea – brânza e pe bani. Rămânem, totuşi, cu o propunere făcută de distinsul nostru interlocutor: Piaţa „Vasile Milea” să se numească Piaţa Martirilor. În memoria acelor oameni. O auzi cineva?
17 Comentarii
Stratfor AG
Perfect adevarat insa adevaratul motiv (pentru care Pitestiul de atunci care era un orasel complet neimportant in economia razboiului) a fost bombardat a fost ca represalii si element psihologic pentru ca aici se afla locul de nastere al Maresalului Ion Antonescu ( pe actuala strada Smeurei vizavi de Jandarmerie). Evident ca putini isi amintesc de bombardamentul aliat dar cu mult mai putini de Maresal. Asta este o cu totul alta poveste in ecuatia ,,politicaly correct,, insa s-ar cuveni mentionat ca daca bombardierele aliate au ratat tinta din lipsa de informatii detaliate astazi populatia orasului rateaza cu aceeasi marja un loc istoric de importanta majora.
Cum istoria se repeta nu m-ar mira ca peste ani bustul Maresalului sa fie mutat dintr-un muzeu in locul viitoarei statui care comemoreaza victimele bombardamentului si viceversa in functie de cum este la moda.
Lucian Dobrovicescu
Sunteți complet în afara istoriei. Ideea asta că cineva își riscă oamenii și armele ca să atace – ce? – locul de naștere al cuiva e o idee foarte romantică, dar și stupidă, fără precedent în istorie. apoi adăugați că și-au ratat ținta, necunoscând locul. Adică au zburat prin teritoriu inamic 1500 de kilometri ca să atace locul de naștere al cuiva? Dacă s-ar pune așa ceva într-un film, ar hohoti sala, apoi s-ar goli.
Mircea
D-le ziarist,istoria ne spune ca americanii au debarcat in Europa in data de 6 iunie 1944,deci la o luna dupa bombardarea Pitestiului.Ati sesizat neconcordanta ?
Stratfor AG
a ,,debarca,, este o operatiune terestra. Faceti o enorma confuzie. Bombardamentele s-au facut exclusiv aerian. Incercati sa vizitati niste surse credibile pe aceasta tema. Ziaristul are perfecta dreptate ! Oficial aceasta este data corecta a operatiunii TIDAL WAVE
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Tidal_Wave
Exista surse documentare emise de partea americana in care se spune ca bombardamentul asupra Pitestiului s-a facut si in urma unei proaste coordonari intre echipele de pe avioane. Oricum au pierdut o multime de aparate si sute de oameni. A fost un esec gen Vietnam
Anonim
Mircea, ce neconcordanta vezi în faptul că pe 6 mai a fost bombardamentele americane la Pitești și faptul că o lună mai târziu au debarcat în NORMANDIA? Acele avioane veneau de la baza militară FOGGIA, sudul Italiei!
Anonim
cred ca aveti o pb tehnica. La previzualizarea articolului apar comentarii iar la vizualizare ele nu apar.
George Olteanu
Comentariile sunt moderate, apar după aprobare.
Daniela Nelu
Bună ziua! Prima victimă despre care vorbește dl Ion Badea, este bunica mea, Căpet Niculina. Se adapostise in zăvoi împreună cu cei doi băieți ai ei, tatăl meu in vârstă de 7 ani si fratele lui, de numai 5 ani. Ea a fost lovita mortal de o schija, iar ambii copii au scăpat, dar au fost martori la moartea mamei lor. Tristă poveste!!😢😓
Anonim
Copil fiind, m-am jucat prin” craterele” din lunca Argesului.Un profesor ne-a spus apoi ca vizate au fost gara si depoul.Nu cred in povestea cu casa Maresalului.Prea mult zgomot pentru putin.Au „sistematizat-o mai tarziu comunistii.
Laurențiu
Deșteptule, avioanele decolau din Africa. Dupa mintea ta credeai că decolau din Normandia!?
Ștefan
Mircea, Istoria spune că Americanii și-au băgat coada peste tot în lume. În 1944 americanii au bombardat: citeste aici ! https://m.adevarul.ro/locale/pitesti/bombardamentul-aliat-pitestiului-prapadul-bombardierele-americane-l-au-facut-intr-un-sfert-ceas-1_59be64695ab6550cb8425939/index.html
Anonim
Cratere de bombe mai pot fi vazute pe valea râului Vedea lângă izlazul satului Giuclani. Avionul a fost doborât în pădurea din Lăunele. Și în satul Sămara se mai gasesc cratere de bombe.
Civilul
Omul are dreptate mare ,bunica mea mi a povestit aproape aceleași întâmplări, bunicul meu si a pierdut un coleg in acel bombardament pur si simplu ia secționat capul o schije metalica ,bunica mea ii spunea Bombardamentul de la PODUL PITESTIULUI ,bunicul a lucrat la CFR si era la serviciu in timpul ala .Si da ar trebui ca piață Vasile Milea sa se numească piatră martirilor in memoria acelor oameni.Dar cine are timp de așa ceva masmedia ?care a ajuns sluga politicului si a banului? Masmedia ar trebui sa se implice mai mult pt problemele oamenilor simpli .
Delia Dumitricā
Domnule jurnalist, e de apreciat faptul ca in fiecare an ne-ati reamintit ceea ce cartile de istorie nici nu pomenesc . Despre autoritati…ce sa spun? Uitati-va si dumneavoastra la ei si spuneti-mi cam cate carti credeti ca au citit mai-marii nostri din judet. Se salveaza domnul Manu, ca e medic si stim ce presupune acest lucru. In rest, cine ar mai putea sa se gandeasca la istoria locala, la trecut? Noi suntem condusi de niste oameni care nu vor decat sa-si ascunda trecutul, nu doar pe-al lor , dar si pe-al nostru. Referitor la “fratii “ nostri americani…hm! Prin muntii Romaniei încā se aud, parcā, ecourile implorārilor celor ce-i strigau in speranta de a le salva neamul din mâinile celor dinspre rasarit carora, din pacate, îi vânduserā de mult. Mi se pare o idee minunata ca Piata Vasile Milea sa fie numita Piata Martirilor!
Anonim
Americanii au bombardat cam peste tot. Vezi Constanta, Ploiesti, Bucuresti, dar si degeaba. Ce mare importanță era gara si depoul din Pitești. Cred ca erau la antrenament și nu aveau unde să se distreze. După ei au venit rusii. Istoria ascunde.
ces
vroiau sa distruga podul dar nu l-au nimerit
Anonim
Dimineață 04 aprilie 1944,Bucuresti,zona gării de nord.