Vara trecută, analizele efectuate de specialiştii DSP Argeş au evidenţiat în apa unor izvoare publice din Piteşti depăşiri la amoniu, iar municipalitatea a rezolvat problema cu filtre de zeolit. După montarea instalaţiilor de tratare şi filtrare a apei provenite din forajele de mare adâncime s-a intrat, la vremea respectivă, în normalitate.
Depăşiri la amoniu
La un an de la această întâmplare, în analizele de laborator prelevate de DSP Argeş pentru determinarea calităţii apei se observă o tendinţă de creştere (ce-i drept, încă nesemnificativă!) a concentraţiei de amoniu peste limita admisă de legea apei potabile (0,50 mg/l), în cazul unor izvoare publice din Piteşti care au deja filtre de zeolit. Este vorba de cele aflate în următoarele puncte: Războieni, Spitalul Militar, strada Mihai Viteazul, strada Crinului, Liceul „Ion Barbu” şi Smârdan. Izvoarele enumerate corespund din punct de vedere microbiologic. În privinţa acestor depăşiri ale concentraţiei de amoniu, reprezentanţii DSP Argeş spun că n-ar fi motive de îngrijorare, întrucât ele sunt foarte mici.
Înainte de setul celor şase analize a fost testată apa izvorului public din cartierul Craiovei (care are acel filtru de zeolit) şi, ce să vezi, aici concentraţia de amoniu este extrem de redusă, de numai 0,02 mg/l.
Valoarea amoniului peste parametri normali poate indica o poluare a apei şi contraindică folosirea în scop potabil dacă este însoţită de creşteri ale substanţelor organice şi ale parametrilor microbiologici sau dacă se înregistrează creştere bruscă a concentraţiei acestuia. Am făcut această precizare pentru un piteştean care a venit să-şi umple bidoanele cu apă din Craiovei fiindcă, susţine omul, cel din Prundu – de la primul complex – este, de circa două luni, oprit.
Calitatea apei
În cadrul monitorizării calităţii apei distribuite populaţiei prin sisteme centrale, DSP Argeş a prelevat, săptămâna trecută, probe de pe raza următoarelor localităţi: Mioveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Lunca Corbului, Mioarele, Stolnici şi Schitu Goleşti; toate analizele au ieşit bune. Se aşteaptă rezultate de la alte probe recoltate la începutul acestei săptămâni (26 iunie) din: Costeşti, Cuca, Ciomăgeşti, Recea, Uda, Corbeni (tabără) şi Nucşoara (tabără).
Atenţie! Apa poate fi o cale de transmitere a unor boli infecţioase, precum: holera, febra tifoidă, dizenteria, boala diareică, hepatita virală, giardioza etc. Pentru un plus de siguranţă, specialiştii DSP Argeş recomandă consumul apei din reţelele publice din judeţ, întrucât acestea au fost verificate în primele două trimestre ale anului şi sunt conforme.
Stratul de zeolit reţine impurităţile, nitriţii, nitraţii, metalele grele, nisipul, mâlul, rugina, reglează echilibrul mineral al apei prin reţinerea ionilor de fier, cupru, plumb, azotat, amoniu etc. Apa filtrată astfel poate fi utilizată pentru consum şi la prepararea alimentelor în deplină siguranţă.
Specialiştii DSP Argeş nu sunt de acord cu întreruperea furnizării apei potabile la izvoarele publice, în ideea de a nu se face risipă pe timpul verii, arătând că prin oprirea şi repornirea unui robinet pot fi antrenate toate impurităţile de pe conductă (micşorarea debitului poate fi o măsură convenabilă).
Mirela NEAGOE