Desi sistemul centralizat de incalzire inca mai exista in multe orase, oamenii incep sa se indeparteze din ce in ce mai mult de acesta. Preturile mari, gradele in minus si neseriozitatea vecinilor sau a primariei i-au silit pe multi sa isi monteze un sistem propriu de incalzire.
Este adevarat, acesta presupune o investitie destul de mare la inceput, una care ajunge la cateva mii de lei, dar in timp se va dovedi a fi mult mai buna. Dar care tip de centrala merita cumparata? Aceasta este o alta discutie si in cele ce urmeaza vom incerca sa facem o distinctie pentru ca tu sa ajungi la cea mai buna varianta.
Pana la urma, omul gospodar isi face vara sanie si iarna car, asa ca aceasta perioada poate sa fie potrivita pentru a-ti instala propria centrala.
Centrala pe gaz
Centralele termice sunt cele mai bune solutii in ziua de astazi. Acestea au ajuns sa fie suficient de ieftine pentru ca aproape oricine sa si le perminta, instalarea este usoara si combustibilul se gaseste. Totusi, conteaza care este acest combustibil, fiecare venind cu avantajele sale.
Cele mai raspandite sunt centralele pe gaz. Daca stai la oras, probabil ca stii destul de multe persoane care au trecut deja la ele. Chiar si in Bucuresti, unde sistemul centralizat inca functioneaza (in pierdere, dar functioneaza), din ce in ce mai multe persoane au trecut la o centrala pe gaz. Gazul este cel mai raspandit combustibil, ofera cel mai bun raport intre pret si calitate si traim totusi intr-o tara unde reteaua este destul de raspandita.
Totusi, nu putem spune ca gazul este chiar atat de ieftin, asa ca pe timp de iarna chletuielile vor fi destul de mari, mai ales daca locuiesti intr-o casa mare. Asadar, trebuie sa te asiguri si ca ai o termoizolatie de calitate, ferestre si usi bune si ca nu se pierde caldura. In acest mod, factura scade (dar oricum ea va fi mai mica decat cea de la incalzire, daca esti racordat la sistem). Vara insa nici nu se pune problema de cheltuieli prea mari, pentru ca se consuma foarte putin gaz cu apa calda. Nu in ultimul rand, nu uitati ca o centrala pentru apartament este diferita in comparatie cu una pentru casa.
Centrala electrica
In Romania astfel de instalatii nu sunt chiar atat de populare. Poate ca electricitatea este mai scazuta ca pret in comparatie cu gazul, dar pentru a incalzi apa din instalatii este nevoie de foarte multa energie electrica. Unii locatari aleg sa isi instaleze un sistem prin pardoseala, care este mai eficient din punct de vedere financiar, dar nu veti vedea prea multi care fac asta.
O alta metoda este sa folositi functia de incalzire a aparatului de aer conditionat. Dar cum iernile noastre sunt grele si friguroase, nu foarte multi sunt dispusi sa incerce asta. Totusi, toamna sau primavara, aparatul de aer conditionat poate aduce cateva grade in plus, fara a fi nevoie sa pornesti centrala.
Exista totusi o solutie daca vrei sa platesti facturi mai mici. Cei care stau la casa isi pot instala panouri solare, ceea ce ii va scuti de o buna parte din factura (iar acestea functioneaza si pe timp de iarna). Pana la urma, aceasta este singura metoda prin care te poti bucura cu adevarat de avantajele unei centrale electrice, dar beneficiile sunt multiple, indiferent ca este anotimpul rece sau cel cald.
Centrala pe lemne
Centrala care functioneaza pe lemne (sau carbune, caci mai sunt si din acestea) este potrivita pentru cei care stau intr-un loc in care nu a ajuns reteaua de gaz. Sunt preferate in special la sate sau in cartierele de oras unde nu exista gaz. Din fericire, nu exista prea mari diferente de pret la achizitionare si nici in ceea ce inseamna eficienta termica. Costurile de intretinere sunt si ele cam la fel, deci la prima vedere nu pare sa exista o mare diferenta intre cele doua tipuri de centrale.
Ea insa poate fi gasita in ceea ce priveste costul combustibilului. Nici lemnul si nici carbunele nu sunt ieftine, uneori putand sa ajunga chiar mai scumpe decat gazul. Conteaza foarte mult si zona in care locuiesti, pentru ca apropierea de o padure scade, de regula, pretul lemnului. De aceea, multi oameni prefera sa isi instaleze sobe simple, dar centralele au avantajul a incalzi si apa. Pe de alta parte, trebuie sa platesti pentru lemn si pe timp de vara si nu toti sunt dispusi sa faca asta.
Boiler electric pentru apa
Daca nu iti doresti o centrala, dar vrei totusi sa ai apa calda, cea mai comoda solutie este cea a instalarii unui boiler electric pentru apa. Daca esti interesat de unul, vara exista mereu promotii la boilere electrice, asa ca il poti cumpara mai usor ca niciodata.
Totusi, boilerele sunt si ele un consumator destul de important de energie electrica, desi eficienta lor a crescut foarte mult in ultimii ani. Aceste aparate au inceput sa fie din ce in ce mai moderne. Ele incalzesc apa mai repede, pot fi setate pentru temperaturi diferite, ocupa loc destul de putin si au un design interesant, care se potriveste in orice casa. Asadar, daca nu exista nicio alta posibilitate pentru a te bucura de apa calda, un boiler electric ramane cea mai buna solutie. Nu este una perfecta, dar cum aceasta nu a fost inca inventata, este bine sa ne multumim cu ceea ce avem in acest moment.
Asadar, acestea sunt solutiile pe care le ai la dispozitie in acest moment. Cu siguranta, incalzirea de la sistemul centralizat este cea mai proasta dintre ele, ofera cea mai putina incredere si este cea mai scumpa. In plus, exista sansa de a ajunge sa platesti si ce consuma vecinul, mai ales daca el nu isi achita singur factura. Daca vrei sa scapi de asa ceva, sunt numeroase firme de centrale termice care te asteapta cu oferte. Si chiar daca locuiesti la casa si nu ai acces la gaz, o combinatie cu centrala le lemne si boiler te poate ajuta foarte mult.
Un Comentariu
Aparat Aer Conditionat
Solutii de incalziere? de ce nu incerci un aer conditionat cu invertor