Ce se întâmplă cu două clădiri importante la care se lucrează în centrul Piteștiului.
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, s-a deplasat astăzi, împreună cu experții CJ Argeș și managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, pe șantierele de la vechiul corp al Muzeului și de la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. Cele două obiective importante sunt reabilitate pe fonduri europene de către Consiliul Județean Argeș. Ritmul este unul susținut, astfel că la Galeria de Artă stadiul lucrărilor a ajuns la 85%, iar la Muzeul Județean la 80%. Cu toate acestea, în urma discuțiilor purtate cu diriginții de șantier și cu antreprenorii, conducerea Consiliului Județean va proceda la solicitarea prelungirii termenelor de execuție, astfel că lucrările vor fi etapizate și se vor extinde și pe parcursul anului viitor.
Decizia a fost luată în acord cu instrucțiunile elaborate de către Autoritatea de Management și pentru a permite finalizarea lucrărilor astfel încât finanțarea europeană nu va fi pierdută. În schimb, Consiliul Județean va suporta cheltuielile suplimentare generate de noile elemente de artă apărute, lucrări care nu au fost prevăzute în proiectele inițiale, neștiindu-se de existența lor, și care au condus la prelungirea termenelor.
„Am făcut astăzi o vizită de lucru la cele două proiecte finanțate din fonduri europene și am discutat, cu această ocazie, despre etapizarea lucrărilor. Acest lucru presupune că lucrările se vor desfășura și pe parcursul anului viitor. Nu vor fi pierdute fonduri pentru că această etapizare va fi făcută conform instrucțiunilor elaborate de către Autoritatea de Management.
Această etapizare este necesară pentru că, pe parcursul desfășurării lucrărilor la cele două proiecte – Galeria de Artă și Muzeul Județean – au fost descoperite elemente care necesită lucrări suplimentare. Este vorba despre picturi și anumite fisuri care au fost descoperite la Galeria de Artă și despre descoperirea fostului schit Buliga și pardoselile care erau putrezite. Aceste impedimente au dus la prelungirea termenelor de execuție.
Banii europeni vor fi accesați în totalitate, dar probabil că vor fi necesare finanțări suplimentare din partea Consiliului Județean pentru lucrările acestea care au apărut în timpul derulării proiectelor. Cel mai important este că aceste muzee vor fi redate circuitului turistic și că aceste proiecte, la fel ca toate proiectele derulate de Consiliul Județean, vor fi duse la duse la bun sfârșit, așa cum ne-am și propus” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Obiectivul Consiliului Județean Argeș și al Muzeului Județean Argeș este unul foarte simplu: redarea publicului vizitator cât mai repede aceste două obiective, aceste două bijuterii arhitectonice ale Piteștiului și ale Argeșului. Așteptăm cu deosebit interes să fie finalizate lucrările de restaurare și este foarte bine pentru noi că se lucrează intens pe ambele șantiere. După finalizarea acestor lucrări vom începe și activitatea de reorganizare a expozițiilor, astfel încât la anul să putem reda publicului aceste două obiective” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.
De precizat că restaurarea elementelor descoperite ulterior este obligatorie, având în vedere că ambele clădiri sunt monumente istorice Clasa A și necesită reabilitări extrem de minuțioase, cu respectarea unor criterii bine definite. Spre exemplu, una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută la Galeria de Artă, acolo unde este o pictură cu stema României. Este una din cele mai vechi din țară și este extrem de rară datorită cromaticii folosite.
2 Comentarii
Anonim
Bună ziua! Avem și noi ochi să vedem cum se lucrează ,, de zor”.
Lucrării care durează foarte mult , ca de obicei.
Lucrării făcute de mântuială, ca multe altele, pe bani mulți.
Anonim
Păi se lucrează în interior, de aceea nu vedeți dumneavoastră.