Ce se întâmplă cu adolescenţii drogaţi din Piteşti. Unde pot fi trataţi.
Sunt întrebări la care mulţi părinţi caută răspunsuri urgent, fiindcă fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor a căpătat o amploare îngrijorătoare.
Iată, fiindcă accesul la drogurile „clasice” este riscant, puştanii au găsit alte substanţe care să îi poarte într-o lume paralelă şi de acolo nu se ştie unde mai departe…
Sunt aşa numitele etnobotanice, dar şi diverse droguri sintetice sau hibride de ultimă generaţie care au efecte devastatoare asupra organismului.
Şi mai grav este că nici măcar medicii nu au toate instrumentele necesare pentru a depista astfel de substanţe. Cel puţin la Piteşti, după cum am aflat de la managerul Spitalului de Pediatrie.
Dr. Tudor Ionescu, manager Pediatrie Pitești: „Nu avem o statistică a minorilor care ajung în Urgențe pe fondul consumului de droguri, întrucât acestea sunt suspiciuni care pot fi înlăturate doar la teste specifice. Or, cei mai mulți tineri sunt consumatori de etnobotanice și nu avem teste pentru așa ceva. Facem pentru droguri de mare risc și tratăm simptomatologia până la ameliorarea stării de sănătate. Din punctul nostru de vedere, pacientul trebuie apoi văzut de un psihiatru. E ca și în cazul dependenței de alcool. Cei de la Grigore Alexandrescu au o statistică mai amplă a toxicologiilor minorilor”
Aşadar, pentru tinerii care cad în capcana consumului de stupefiante există varianta unei investigaţii la Bucureşti, urmând ca, în funcţie de adicţia depistată, să urmeze un tratament de specialitate care începe cu dezintoxicarea şi apoi controlul impulsului de a consuma până la dispariţia poftei, „craving” cum i se mai spune în literatura de specialitate.
O altă problemă este neasumarea acestor paşi chiar de către părinţii care nu suportă să-şi vadă copilul la psihiatru, considerând că este o stigmă ce îi va afecta iremediabil viaţa socială.