Poate că îți pui întrebarea asta de câte ori intri în baia veche și ponosită sau planifici chiar acum să îți construiești locuința de vis.
Și iată câteva mituri despre acest subiect:
- O cameră mică de baie nu poate fi amenajată modern – greșit! Orice cameră, cât de mică ar fi ea, poate fi transformată cu succes în ceva modern, depinde doar de stilul ales, de modul de amenajare și mobilare și de câte lucruri aglomerezi acolo.
- O baie modernă inedita trebuie să fie amenajată cu materiale foarte scumpe– iarăși e greșit! Este plină ulița noastră românească de tot felul de băi placate cu marmură, ori cu faianță de fițe pe care au cheltuit cifre cu multe zerouri, care arată a orice, dar nu a modern. Poți folosi și materiale ieftine dar să le îmbini reușit; sau poate nu strică dacă cei care au bani, ar plăti și un designer să le dea sfaturi prețioase înainte de a începe.
- O baie modernă trebuie să aibă mobilierul și instalațiile scumpe care sunt în trend – este la fel de greșit ca și în cazul materialelor folosite la amenajarea pereților și pardoselii. O baie nu se amenajează pentru un an, când ceva e mai la modă. Desigur că poți ține cont și de trend-uri dacă asta vrei și dacă ai bani, dar poți la fel de bine opta pentru ceva frumos, de calitate care să fie în primul rând util și să placă familiei tale.
Deci cum poți să faci baia să arate modern?
Mai întâi stabilește cu familia ta ce vă doriți de la acea baie: Vreți să aibă cadă sau duș? De unde să se facă accesul? Sunt necesare dulapuri, rafturi? Cine o va folosi? Se dorește doar vas de toaletă sau ar fi necesar și un bideu? E deajuns o chiuvetă sau ar trebui două? Trebuie să fie incluse acolo și alte echipamente pentru care nu există alt spațiu (gen mașină de spălat, de uscat rufe sau masă de călcat, coș de rufe etc)?
Apoi uită-te la restul casei, la stilul dominant, la culorile principale din celelalte încăperi. Nu vrei ca baia să pară total diferită, să șocheze, ca și cum ai intra din greșeală la vecini. Este un aspect foarte important să existe o unitate de stil și o fluiditate a spațiului.
Dacă recondiționezi o cameră de baie mai veche pentru tine ori în vederea vânzării locuinței, nu uita că primul pas spre modernitate este ca totul să fie funcțional- repară instalațiile vechi de apă, canalizare, asigură-te că este iluminată suficient, că există prize, întrerupătoare, că ușa și fereastra se închid și deschid corespunzător, că există destulă ventilație, că nu sunt fisuri și scurgeri ori zone cu mucegai pe pereți.
Dacă ai gresie, faianță care are bucăți lipsă, e crăpată sau se mișcă, trebuie să le înlocuiești. Cel mai bine este să le schimbi în întregime, dar la un buget mai mic le poți și vopsi cu vopsea specială sau acoperi cu aplicații adezive care imită ceramica sau alt material potrivit stilului. La fel dacă ai culori demodate, prea înflorate, cu mai multe nuanțe, brâuri inestetice sau obiecte sanitare care poartă amprentele erei comuniste. Îndepărtează-le fără milă și înlocuiește-le!
Câteva sfaturi generale despre ce mai poate însemna modernitate (indiferent de ce buget ai):
- Un design unitar, fără amestecuri de prea multe culori, modele, materiale, stiluri. Dacă nu te pricepi, alege doar una sau două culori dominante. Sau pune gresie și faianță albe, pentru că se potrivesc cu orice stil de design interior și tip de mobilier de baie. În plus albul face băile mici să pară mai mari și mai luminoase și dă spațiului un aspect general de curățenie și ordine.
- Fără faianță pe toți pereții- știu că la români concepția generală este că faianța până în tavan sau măcar un brâu va proteja pereții de umezeală. Dar placarea completă a camerei de baie nu mai înseamnă demult modernitate. Există și alte metode de a impermeabiliza pereții și chiar pardoseala băilor. Poți opta să acoperi doar pereții cu duș sau cadă și să-i lași pe ceilalți simpli, doar cu var sau vopsea. Sau poți lipi un tapet de efect.
- Stil de amenajare minimalist – adică cu cât pui mai puține chestii în baie, cu atât va arăta mai bine, mai modernă. De asemenea poate însemna doar folosirea a 1-2 nuanțe principale și cumpărarea unui mobilier și obiecte sanitare cu design simplu și suple, nu foarte voluminoase. De asemenea nu exagera încărcând spațiul cu accesorii sau decorațiuni.
- Camere de baie bine luminate – știu că la noi s-a considerat mereu că baia trebuie să aibă numai o fereastră mică undeva sus, pentru intimitate. Dar altă atmosferă va fi dată de o fereastră mare, prin care trece multă lumină naturală. Se poate folosi un calculator termopane pentru a alege ceva simplu si potrivit. Baia și obiectele sanitare vor străluci și aerisirea se va face corespunzător. Pentru intimitate poți alege geamuri sablate sau să adaugi jaluzele care se pot trage la nevoie.
- Materiale naturale – da, un aer moder poate fi obținut încorpărând marmură, lemn, piatră sau materiale care le imită. Secretul este să nu acoperi totul doar cu astfel de materiale pentru că vei obține ceva opus. Piatra naturală. cărămida, marmura cu nervuri multe sau în culori puternice pot face spațiul să pară încărcat și întunecat, așa că folosește-le pe suprafețe foarte mici, cu rol decorativ, de a pune în evidență ceva anume, sau de a crea un punct focal în baie.
- Obiecte sanitare cu format modern – nu trebuiesc neaparat cele mai scumpe, dar modern arată lavoarele ovale, dreptunghiulare sau cu formă neregulată care se pot așeza pe blat, suporturile de lavoar suspendate, căzile freestanding și dușurile walk-in. Contează și cum arată bateriile și alte accesorii dar obiectele mari sunt cele care vor atrage privirea și vor forma atmosfera. Oricum, în afară de modul cum arată, trebuie să fii sigur că este ceea ce îți trebuie și că se potrivește ca dimensiuni în spațiul de care dispui.