Indiferent de gen, muzica face parte din viaţa noastră şi fără ea totul ar fi simplu, anost şi plictisitor. O muzică bună te poate atrage într-un magazin, poate face doi oameni să se îndrăgostească, să se împace sau pur şi simplu te poate transforma dintr-o persoană apatică într-una plină de viaţă. Pentru tinerii din ziua de astăzi ea are un rol foarte important. Ei ascultă muzică în permanenţă: la şcoală, acasă, pe stradă. Dacă i-am întreba ce înţeleg ei prin muzică, probabil că ar veni cu definiţii care mai de care mai stupide.
Privindu-i, îţi dai imediat seama ce gen de muzică ascultă după vestimentaţie, comportament sau după modul în care privesc viaţa. Deşi considerat un gen bazat pe ritmuri violente şi ţipete, rock-ul continuă să domine piaţa muzicală. Iar adepţii lui sunt uşor de recunoscut: haine negre (de obicei din piele), păr lung şi multe accesorii negre. În opoziţie cu rock-ul se află manelele, ce au devenit ascultate de îngrijorător de mulţi tineri. Maneaua înseamnă cântec de dragoste de origine orientală, nu ceea ce auzim în fiecare zi oriunde ne-am afla, pe stradă, la vecini sau chiar în mijloacele de transport. O altă preferinţă a tinerilor pare a fi muzica electronică. De la primele melodii disco, la zgomotoasa muzică house şi apoi sunetele blânde ale dream-ului, muzica electronică a cunoscut o evoluţie rapidă în ultimii ani. Muzica latino înseamnă pentru cei mai mulţi dintre puţinii tineri ascultători muzică de dans.
Identificând ce gen ne caracterizează, ne putem induce o stare de bine cu ajutorul muzicii, mai ales când aceasta este aleasă după preferinţe, şi nu după „modă”.
Autor: Diana Marin