Ce-i așteaptă pe cei 1.300 de elevi de la Colegiul „Brătianu”?
• Efective înjumătățite și cursuri de tip „teleșcoală”
La Colegiul „I.C. Brătianu” din Pitești învață elevi mari și mici din clasa a V-a până într-a XII-a, populația școlară depășind 1.300 de copii. În „ tabăra” adulților sunt în jur de 90 de profesori, precum și personal nedidactic (16), respectiv personal didactic auxiliar (opt). În ce… ape navighează nava amiral a învățământului argeșean în anul școlar tulburat de pandemie am aflat de la directoarea Alina Manea.
Pentru anul școlar 2020-2021, Colegiul „I.C. Brătianu” Pitești a propus adoptarea unui scenariu hibrid particularizat. Decizia luată de către Consiliul de Administrație (prin consultatea celorlați factori implicați – elevi, părinți, cadre didactice, consiliu profesoral) a fost înaintată Inspectoratului Școlar și Direcției de Sănătate Publică Argeș pentru avizare.
Metoda pașilor mărunți
Alina Manea: „Ca să respectăm particularitățile și specificul comunității școlare de aici, a resurselor și a spațiilor, ne-am gândit la o variantă de hibrid valabilă pentru toți anii de studiu, de la clasa a V-a, până la clasa a XII-a. Noi am decis să abordăm această reîntoarcere la școală a elevilor și a personalului etapizat, prin metoda pașilor mărunți, pornind de la convingerea că acest lucru poate preveni mult infectările cu noul coronavirus și – Doamne ferește! – poate limita apariția vreunui focar de Covid-19 sau a vreunei cazuistici în colegiu. Așteptăm să vedem dacă ni se aprobă scenariul hibrid particularizat în această formulă, deci cu toată lumea înjumătățită, ca să zic așa. O jumătate de efectiv este prezentă fizic la școală, iar pentru cealaltă jumătate de efectiv, care stă acasă, învățarea este online. Dar de fapt învățarea online se va transpune în învățare de tip „teleșcoală”. Noi instalăm acum un sistem de captare tv a lecțiilor – cu acordul colegilor, copiilor și a părinților, fiind vorba de înregistrări. Rotația efectivelor se va face la un interval de o săptămână.”
17 bănci într-o clasă
Fiecare clasă de la „Brătianu” numără, de regulă, 30-34 de elevi. În scenariul hibrid particularizat propus de colegiu, efectivele de copii vor fi înjumătățite. Cursurile „față în față” vor fi organizate prin rotație la un interval de o săptămână. În această variantă, nu vor fi aduși profesori din afara colegiului. În schimbul de dimineață vor fi funcționale 24 de săli, iar în cel de după-amiază, 20 de săli. Vor fi trei circuite de acces în școală – două pe lateral și una pe intrarea principală, de intrare va suna la aceeași oră pentru toată lumea, iar pauzele nu vor fi diferențiate.
În sălile de curs vor fi așezate cel mult 17 bănci. Pe mese nu vor fi montate panouri transparente de plexiglas; în caz de forță majoră (dacă elevii din clasa a XII-a vor fi obligați să vină în formulă completă la ore) se va apela la viziere cu ecrane de protecție. Școlarii și angajații colegiului vor avea la îndemână dispozitive cu senzori alimentate cu dezinfectant, săpun lichid și prosoape de hârtie, precum și coșuri de gunoi cu pedală pentru depozitarea măștilor utilizate. Elevii care în timpul orelor de la școală vor prezenta simptome respiratorii vor fi izolați într-o cameră separată până la sosirea părinților. Au fost desemnate persoanele care vor ajuta medicul școlar la triajul copiilor (administratorul și laboranții). De prisos să adăugăm că măștile de protecție vor fi obligatorii și pentru elevi, și pentru personalul școlii.
Scadențe și responsabilizări
Alina Manea: „Suntem bine din punct de vedere al spațiilor și al dotărilor. Eu mă bucur că acest Covid vine cu scadențe și cu responsabilizări pentru că acum se vede ce s-a făcut, ce nu s-a făcut, ce trebuie să schimbăm, unde trebuie să ne modelăm noi înșine… Cred că văzând și făcând se armonizează procesul educațional cu regulile impuse de pandemie. Este o realitate cu care nu s-a confruntat nimeni. Noul an școlar vine cu multe provocări. Eu am încredere în copii. Copiii mei de aici, mă refer la elevii colegiului, sunt niște parteneri extraordionari. Eu vă spun că în ei stă toată cheia acestui proces educațional din anul 2020-2021, neminimalizând eforturile colegilor mei. În școală sunt peste 1.300 de copii, o armată. Dacă ei se vor comporta așa cum sunt eu convinsă că o vor face, atunci lucrurile vor merge bine în noul an școlar. E o chestiune de educație, de civilizație, de regulă. Dacă asezonăm cu toleranță, cu înțelepciune și cu întrajutorare, atunci vom evita multe lucruri. Nu știu dacă va fi perfect, dar trebuie să încercăm”.