Dacă ne întrebăm ce este WordPress, ar trebui să știm că sunt mai multe răspunsuri posibile: ne putem referi la o platformă de blogging sau la un CMS – Content Management System, pe românește sistem de administrare a conținutului, cea mai folosită metodă de a crea un site/blog.
Noi o sa ne referim in acest articol la a doua varianta, iar ca sa va ajutam putin va sfatuim sa cautati si firme ce ofera gazduire WordPress in Romania. Gasiti deseori prescurtarea WP, o vom folosi si noi mai departe in acest articol.
Astazi aproape o treime din site-uri au la baza WP, poate si datorita multitudinii de optiuni oferite gratuit de platforma. Este usor de folosit, practic daca stii sa folosesti Word-ul ca sa scrii un text, te vei descura de minune si cu WordPress-ul. Nu est etotusi chiar floare la ureche, pe masura ce vrei mai multe d ela site-ul tau, va trebui sa inveti sa folosesti resursele disponibile, uneori chiar contra cost.
WordPress-ul este oferit gratuit sub licenta GPLv2, dar temele folosite pot fi cu plata. Asta pentru ca pe langa design, acestea mai trebuie sa ofere si alte lucruri, cum ar fi adaptarea la noile versiuni de WP, securitate sporita si nu in ultimul rand, o viteza de incarcare a site-ului cat mai buna.
De ce să folosesc WordPress pentru site-ul meu?
Chiar daca nu acesta este principalul motiv pentru care trebuie sa folosesti WordPress pentru site-ul tau, este unul dintre motive: este gratuit.
Mai mult decat atat, este open source, deci oricine poate modifica varianta descarcata pe site, iar daca vei o tema gratuita, o poti modifica si pe ea. Ba mai mult, odata modificata tema o poti vinde altora, ceea ce nu este deloc de neluat in calcul.
Un alt motiv important l-am adus in discutie putin mai sus, ai la indemana o multitudine de teme si plugin-uri, practic poti genera in acest fel o gramada de site-uri diferite, atat ca aspect cat si ca functionalitate. Poti face la fel de usor un magazin online sau un blog personal.
Fiind un CMS atat de mult folosit, mai toate firmele de hosting si-au adaptat ofertele pentru cei ce folosesc WordPress. In plus de asta, poti cere ajutorul comunitatii pentru a rezolva o gramada de probleme cu care te confrunti atunci cand folosesti WP. Mai simplu de atat nu se poate.
Cum instalez WordPress-ul?
Instalarea Wprdpress-ului pe un site este destul de simpla, pur si simplu din cPanel – panoul de control oferit de firma de hosting, alegi WP si instalezi urmand pas cu pas instructiunile primite.
Ai de ales domeniul pe care este gazduit site-ul, locatia de instalare si tema implicta pe care o va avea acesta. Iti pui un nume pentru logare – user name si parola si in cateva secunde site-ul tau este functional.
Evident ca nu te opresti aici, mai ai sa-i dai un nume si sa alegi o tema pentru site. Nu este o problema daca iti alegi tema mai tarziu, desi e bine sa stii de la inceput ce vrei, pentru ca mai apoi sa nu muncesti in plus.
Până la urmă, ce este WordPress?
Din cele enumerate mai sus se desprind doua concluzii: este unul din cele mai folosite CMS-uri pentru a crea un site si este cea mai simpla cale de a avea un site functional in mai putin de cinci minute.
Indiferent ca alegi varianta gratuita oferita pe wordpress.com pentru a avea un site, sau alegi sa-ti dezvolti propriul site pe domeniul tau, este la fel de simplu. Ramane sa alegi una din variante, iun functie de interesul tau.
Ce nu pot face pe wordpress.com? In primul rand nu poti instala tot ce-ti trece tie prin cap, nu poti folosi Adsense pentru a genera venituri, esti blocat in ecosistemul oferit gratuit de ei.
Mai mult, daca incalci cumva politicile lor, risti sa ramai fara site. Mai esti limitat si in alegerea numelui pentru site, mai exact a adresei. Sa zicem ca vrei sa-ti faci un site cu numele tau de familie: Popescu. Probabil ca www.popescu.ordpress.com nu mai este de mult disponibil, in schimb daca alegi sa ai propriul tau domeniu, chiar daca www.popescu.ro nu este disponibil, poti gasi alte TLD-uri libere, gen xyz, info, com sau eu. Ai practic inzecit variante din care poti sa alegi.
Ce este o temă WordPress?
In doua cuvinte, o tema WordPress este designul site-ului, modul in care acesta apare pe internet pentru vizitatorii sai. Aveti in galeria oferita de WP o multime de teme, adaptate celor mai exigente cerinte, de la blog la magazin online, de la site de prezentare si pana la forum de discutii.
Depinde doar de fantezia ta cum sa le folosesti. Mai exista si teme platite, care au avantajul de a fi actualizate permanent. Dar ca sa alegi una din acestea trebuie fie sa ai pretentii mai mari la design-ul site-ului, fie sa stii cu adevarat ce vrei sa faci si cum sa faci site-ul mai bun.