România înregistrează o creștere a cazurilor de infectare cu coronavirus. În aceste condiții, mai mulți lideri politici invocă varianta amânării alegerilor locale programate pentru 27 septembrie. Cu toate acestea, Guvernul PNL rămâne în logica organizării scrutinului la data stabilită.
Fără doar și poate, pandemia va influența procesul electoral și în Argeș, județul nostru ajungând pe locul 2 în topul european al infectărilor cu coronavirus la suta de mii de locuitori. Alegerile locale vor fi… sabotate sau ajutate de pandemie? Câteva păreri ale primarilor de comună citiți în ceea ce urmează.
„Lumea va veni la vot”
Ștefan Benonie, primarul comunei Aninoasa: „Sunt de acord cu desfășurarea alegerilor la 27 septembrie. Dacă legea spune că trebuie să le ținem trebuie să o respectăm. Nu dictez eu dacă să fie organizate sau nu alegerile, că nu sunt în Guvern și nici în Parlament. Noi o să facem în așa fel încât să fie respectate distanțarea fizică și normele de siguranță sanitară la secțiile de votare. Eu zic că lumea va veni la vot. Poporul român e credincios, binevoitor și ascultător. Până acum, să nu vorbesc într-un ceas rău, comuna noastră a fost ferită de Covid. Nu avem persoane infectate cu noul coronavirus. Pe noi, valul de pandemie nu ne-a lovit. Primăria noastră a primit 100.000 de măști de protecție drept sponzorizare de la o firmă. Absolut toți locuitorii vor primi gratis cutii cu măști.”
„Alegerile sunt vise frumoase”
Dumitru Secăreanu, primarul comunei Dâmbovicioara: „Alegerile sunt vise frumoase când România înregistrează o creștere tot mare a cazurilor de infectare cu coronavirus… În perioada alegerilor locale, oamenii care fac parte din comisii stau unul lângă altul peste 20 de ore. În cazul celor care numără buletinele de vot distanțarea fizică nu va fi posibilă. Noi nu am avut probeleme cu virusul, dar îmbolnăviri au fost semnalate în apropiere, la Rucăr, iar Spitalul Câmpulung, desemnat unitate-suport pentru cazurile de Covid, este arhiplin. Auzim numai de rău, nu de bine…”
O întrebare retorică
Lucian Claudiu Stan, primarul comunei Drăganu: „Hotărârea va fi luată la nivel național, dar cum să organizezi alegeri locale când în Argeș avem comune carantinate? Eu cred că sănătatea oamenilor trebuie pusă pe primul loc.”
„Ca pe cracă”
Ion Băcioiu, primarul comunei Dragoslavele: „Noi suntem pregătiți. Alegerile locale trebuie să aibă loc la 27 septembrie – desigur, cu respectarea normelor de igienă în vigoare – altminteri se dă totul peste cap. Nu e bine să stăm așa, ca pe cracă… Nu are niciun sens să le amânăm.”
Nici pro, nici contra
Niculae Dochinoiu, primarul comunei Vedea: „Nu sunt nici pro, nici contra organizării alegerilor la 27 septembrie. Să vedem ce se întâmplă în continuare cu această pandemie, fiindcă schimbări pot fi de la o zi la alta. Facem ce trebuie pentru a participa la scrutinul electoral, dar suntem în așteptare.”
****
Alegerile locale, pe buzele alegătorilor
Iată câteva păreri ale oamenilor de rând desprinse dintr-o discuție purtată în parcul central din Pitești.
Gheorghe Stan: „Amânarea alegerilor locale ar duce la prelungirea acestei stări anormale: un Guvern la mâna unui Parlament dominat de forțe retrograde, ostile oricărei reforme. Nu ar face decât jocul ticăloșilor.”
Mihaela Chiriac: „Riscul de infectare în timpul votului nu este atât de mare dacă sunt respectate normele de siguranță sanitară impuse, de altfel, și în rândul elevilor care frecventează unitățile școlare care găzduiesc scrutinele electorale. Cele două-trei minute petrecute în cabina de vot nu se compară cu orele petrecute de copiii noștri în bănci și nici cu zecile de minute petrecute de noi toți, zilnic, în autobuze sau în centrele comerciale Dar n-o să fie nicio coadă infernală la alegeri, stați liniștiți!”
Sorin L.: „De ce nu se organizează votul prin corespondență sau votul electronic? Politicienii nu pricep că internetul e omniprezent și că poate fi un ajutor semnificativ și în cazul alegerilor? Ori se tem că la votul electronic numărătoarea e în pixul altcuiva?”
Mădălin G.: „Alegerile locale ar trebui să se țină la termen, adică la 27 septebrie. Eu îmi pun zece măști și tot mă duc să votez!”
Sondaj IRES
Un sondaj efectuat la nivel național arată că 53% dintre respondenți vor ca alegerile să fie amânate până la dispariția Covid-19 și trei sferturi vor ca votul să fie extins pe mai multe zile pentru a fi evitată aglomerația din secții. Iată principalele rezultate ale studiului realizat de IRES împreună cu asociația „Centrul pentru Inovare Publică” și fundația „Viață și Lumină”.
* 65% dintre români nu au încredere că Guvernul va organiza corect alegerile. * 76% dintre români susțin creșterea numărului de zile în care se poate vota, pentru a evita aglomerarea; simpatizanții PNL, USR-PLUS, UDRM și Pro-România în mai mare măsură doresc să fie luată această măsură pentru a asigura siguranța la vot și evitarea aglomerației. * 50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență. * 69% dintre români sunt de acord ca să fie programați pe intervale orare, aproape de jumătate dintre simpatizanții partidelor fiind de acord cu această soluție pentru securizarea procesului de vot în pandemie.* Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.583 de respondenți din toată țara, cu o eroare maximă tolerată de ± 2,5%, în perioada 24-29 iunie 2020. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Un Comentariu
Aloe Vera
La votare nu poate fi mai rau decat la „Alimentara” , de vrei sa zici ceva / precum sa cumperi cele necesare traiului .