Geneva, oraş superb, cu aproximativ 200.000 de locuitori, este considerată una dintre aşezările cu cea mai bună calitate a vieţii, conform unui studiu publicat de o companie americană. Pentru iubitorii de istorie, este de amintit că pe malul lacului Leman a fost asasinată, la 10 septembrie 1898, împărăteasa Elisabeta, numită Sisi, soţia lui Franz Joseph, împăratul Austriei.
Recent, într-o plimbare pe faleză mi-a atras atenţia o persoană îmbrăcată în costum de epocă negru, cu pălărie şi mănuşi, deşi afară erau 27 grade Celsius. La scurt timp, de la alte două apariţii, tot costumate, am aflat că era vorba despre o iniţiativă particulară. Era un grup de admiratori care doresc să fie păstrată amintirea nefericitei Sisi. Personajele veneau de la Paris, Londra, Viena. Scopul meu însă era să găsesc portul liber de la Geneva, aflat într-o zonă economică liberă, cu o jurisdicţie relaxată comparativ cu ţara în care se află şi cu un regim vamal privilegiat.
Am citit într-o carte recent apărută despre existenţa acestui port, un tezaur, depozit ca un cub de beton, înconjurat de parcări, unde se află obiecte valoroase: tablouri, maşini, sticle de vin, sculpturi, ţigări. Oameni calificaţi se ocupă de inventariere, evaluare, vânzare sau achiziţionare. Avantajul enorm este lipsa taxelor de import-export. La sfârşitul secolului al XX-lea, portul liber din Geneva a fost declarat cel mai sigur loc de depozitare a unor valori dintr-un sistem global de investiţii. Valoarea obiectelor depozitate este estimată la 100 de miliarde de dolari. În prezent sunt pregătite acolo galerii pentru expoziţii, făcând astfel posibilă creşterea valorii exponatelor şi, în plus, protecţia lor. Acest tip de depozit urban si-a dovedit eficienţa, aşa încât, între timp, s-au construit „temple” de beton la Singapore sau pe aeroportul din Beijing. Operele de artă accesibile publicului au un ciclu de viaţă veritabil.