Cu ce ne „lăudăm” în ultimii ani, raportându-ne la… ce am avut? Făcând o radiografie rapidă a scenei politice de azi, observăm că tot PSD este la putere în Argeş. Diferenţa faţă de trecut este dată de calitatea politicienilor PSD. După ce în Guvernul Grindeanu l-am avut ministru al Cercetării pe Valeca (la care s-a adăugat piteşteanul Daniel Constantin de la ALDE), acum nu mai avem pe nimeni cu portofoliu în Executivul lui Mihai Tudose. Doar câţiva secretari de stat şi directori de instituţii naţionale mai sunt pe poziţii: Bogdan Pandelică – la Protecţia Consumatorilor, Cristian Gentea – la Regia de Activităţi Nucleare, Nicolae Tudose – la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. La Parlament, Andrei Gerea, de la ALDE (fost ministru la Energie şi Economie, dar fără rezultate notabile), este chestor, la fel ca deputatul PSD Mircea Drăghici. La Senat, fostul lider liberal Ion Popa este, de asemenea, chestor. Marea masă a parlamentarilor e… mută, fiind, după cum spunea viceliderul sindical Ion Iordache de la Dacia, mai degrabă subordonată intereselor de la centru decât intereselor judeţului. Politicienii de azi par blazaţi, speriaţi şi, mai grav, incapabili să se bată pentru Argeş. Nu ar fi de mirare, deci, să pierdem bătălia regionalizării…
Administraţia
La vremuri noi, oameni noi. Dar cu ce rezultate? Vom vedea mai târziu că lucrurile s-au schimbat în rău, căci rezultatele se raportează la elemente concrete, nu la vorbe. Prefectul de acum, Emilian Dragnea, este un om de toată isprava. Nu ştim însă de ce a ajuns într-un con total de umbră reprezentantul Guvernului în teritoriu. În consiliile locale se află numeroşi „yesmeni”, adică oameni cu capul plecat şi fără opinie, fără „vână”. Cât despre primari, aceştia se plâng deseori că nu sunt sprijiniţi de autorităţile judeţene şi nici de parlamentari. În plus, majoritatea instituţiilor cu caracter regional a „migrat” în alte judeţe. Oare pe cine vom conta noi când se va creiona noua hartă administrativ-politică a ţării pe criterii regionale?
Economia
Ce avem acum? Centre comerciale cu nemiluita! Argeşul a căzut câteva în ierarhia economică naţională pe locul şapte. Au murit unităţi emblemă ale judeţului, printre care ARO, Grulen, Fabrica de Porţelan, Rolast, iar Arpechim aşteaptă dezmembrarea. Praful s-a ales şi de Fabrica de Bere sau de Avicola. Noroc că privatizarea Dacia a reuşit, iar Renault, „patronul”, chiar are interes ca unitatea să meargă bine. Altfel, „Valea plângerii” scria pe Argeş!
Investiţii… ioc
Nici cu fondurile europene care ni s-au pus pe tavă nu ne-am descurcat prea bine (excepţie, Piteştiul care a cheltuit aproape 40 milioane euro pentru proiecte palpabile, precum noul sediu al Filarmonicii, pasajul Podul Viilor şi Parcul Lunca Argeşului). În rest, jale! Uitaţi-vă la proiectul-dezastru al staţiunii Moliviş de pe Muntele Ghiţu! Priviţi câte anchete face DNA privind investiţiile cu bani europeni (podul de la Căteasca, de exemplu)! Iar lucrările publice lasă şi ele de dorit. În afară de reabilitarea unor drumuri, nu s-a mai făcut nimic, deşi au fost solicitaţi bani de la centru şi pentru poduri noi, şi pentru centură nouă a Piteştiului, şi pentru autostrada Piteşti-Sibiu, şi pentru o sală polivalentă, şi pentru unităţi şcolare. Or, fără investiţii, de unde să prindă cheag mediul privat?
Ca o concluzie, se poate spune că drumul pe care merge judeţul, având la cârmă oamenii pe care îi are, nu este cel bun. Iar dacă nu se trezesc rapid (ori ei, ori alegătorii!), hăul din faţă ne poate înghiţi!