Pentru a fi sigură că în judeţ nu se vor mai înregistra cazuri de sclavie precum cel de la Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, Prefectura a demarat, împreună cu Poliţia şi Jandarmeria Argeş, acţiuni de control în toate comunităţile de romi. Prefectul Cristian Soare sublinia că nu sunt suficiente doar controlul şi sancţionarea faptelor, ci accentul trebuie să fie pus pe latura preventivă, pe principiul consacrat în medicină potrivit căruia e mai uşor să previi, decât să tratezi.
Întâlniri în teritoriu
Astfel, vor fi organizate întâlniri periodice cu primarii şi liderii marilor comunităţi de romi din Argeş, şi slavă Domnului că de aşa ceva judeţul nu duce lipsă. Prima asemenea întâlnire va avea loc mâine, cu începere de la ora 11, la Primăria Valea Mare Pravăţ. Au fost invitaţi că participe primarii, liderii comunităţilor de romi din Valea Mare Pravăţ, Cetăţeni, Stoeneşti şi Dragoslavele, inspectorul şcolar judeţean pentru minorităţi, directorii şcolilor coordonatoare din comunele respective, şeful secţiei de poliţie rurală din zonă. Următoarele întâlniri vor avea loc marţi, 2 august, la sediul Primăriei Câmpulung, cu participarea edililor şi a reprezentanţilor romilor din Lereşti, Bughea de Sus şi Bughea de Jos, respectiv vineri, 5 august, la Primăria Vlădeşti, unde sunt aşteptaţi primari şi lideri ai romilor din Aninoasa, Berevoeşti şi Bălileşti. În acest context, Prefectura Argeş a elaborat deja strategia judeţeană de incluziune socială pentru 2016, care urmează să fie aprobată azi în şedinţa de Colegiu Prefectural. Aceasta cuprinde activităţi specifice comunităţilor de romi, în domeniul ordinii publice şi prevenirii infracţiunilor, asistenţei sociale ş.a.
Primăria nu are expert
Prefectul a semnalat că, la Berevoeşti, deşi comunitatea de romi este numeroasă, fiind formată din circa 900 de persoane, ceea ce înseamnă o pondere importantă din totalul populaţiei, primăria nu are angajat expert local pe problemele romilor. De asemenea, în comunitate nu există nici mediator sanitar şi nici mediator educaţional sau asistent comunitar, cu toate că administraţia locală este obligată prin lege să aibă astfel de salariaţi. „Din păcate, la nivelul autorităţii publice locale nu a existat nici cel mai mic interes pentru înfiinţarea şi ocuparea acestor posturi. Astfel, în cadrul întâlnirilor pe care le vom avea cu toţi liderii comunităţilor de romi şi cu primarii, vom insista pentru angajarea acestor mediatori”, a precizat Cristian Soare. Prefectul doreşte ca aceste comunităţi de romi să fie deschise, iar rolul mediatorilor să fie acela de a acţiona ca un liant între romi şi autorităţi, contribuind la prevenirea faptelor penale, aşa încât infracţiuni de gravitate extremă precum exploatarea minorilor şi a persoanelor vulnerabile descoperite la Berevoeşti să nu se mai producă sau, în cazul că mai au loc, autorităţile/instituţiile abilitate ale statului să le descopere şi să le sancţioneze la timp.
Val. NICOLAU