După trei ani de la declanşarea scandalului de la Şcoala „I.L.Caragiale” (fostă nr.16) din Piteşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a clasat cauza, stabilind că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de şantaj şi instigare la ură sau discriminare. Teoretic, situaţia pare clarificată, existând totuşi posibilitatea tehnică de a fi făcute alte plângeri penale în termen de 20 de zile de oricare dintre părţile implicate în dosar.
Reamintim că, pe 17 octombrie 2016, elevii clasei a VII-a B de la Şcoala „I.L. Caragiale” din Piteşti au refuzat să intre la ore susţinând că, deşi s-au făcut demersuri oficiale, instituţiile abilitate nu au reuşit să „liniştească” starea conflictuală declanşată de comportamentul necontrolat şi agresiv al unui coleg cu cerinţe educaţionale speciale(CES). În urma evenimentelor, protestul de la „I.L.Caragiale” a fost mediatizat inclusiv la nivel naţional şi s-a ajuns la un megascandal, societatea românească fiind atunci împărţită în două tabere. S-a pus atunci în discuţie inclusiv situaţia dacă nu cumva integrarea cu orice preţ în învăţământul de masă a copiilor cu un comportament necontrolat şi agresiv reprezintă o discriminare în masă la adresa celor normali, afectaţi de acest comportament nu doar în procesul instructiv-educativ, ci şi din punct de vedere emoţional, al integrităţii fizice?!
Protestul elevilor, acţiune la care au participat şi o parte din părinţii acestora, a durat trei zile, iar în a patra zi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi – un ONG din Bucureşti – a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti împotriva comitetului de părinţi al clasei respective, patru dintre ei fiind acuzaţi de şantaj şi incitare la ură şi discriminare. În urma denunţului, elevii şi părinţii lor au fost „târâţi” la Parchet, audierile acestora de către procurori durând zile întregi.
Şcoala „I.L. Caragiale” a fost amendată în 2018 de CNCD în cazul elevului cu ADHD. Pentru prima dată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aplica atunci amendă contravențională unei școli publice din România pentru neadaptarea curriculei școlare la nevoile unui elev, ceea ce se considera că ar constitui discriminare. De asemenea, cu amendă contravențională și avertismente a fost sancționat și Inspectoratul Școlar Argeș, pentru declarațiile de presă discriminatorii la adresa presupusei „victime” și pentru pasivitate și lipsa de promptitudine în soluționarea situației grave în care s-a aflat un elev cu nevoi speciale.
Reprezentanții CEDCD afirmau atunci că, în acest caz, au fost aplicate două amenzi și trei avertismente pentru Școala „I.L.Caragiale” Pitești, dar și o amendă și două avertismente pentru ISJ Argeș.
„Suntem fericiți că, deși după o lungă perioadă de timp, lui Ionuț i s-a făcut dreptate. Chiar dacă momentan reparația este una strict morală, ne bucurăm că ea acoperă multiplele fațete ale discriminării la care a fost supus acest copil; au fost sancționate, în premieră, cu amenzi multiple și avertismente. Este un moment important pentru jurisprudența în materie, iar suferința lui Ionuț poate, prin această decizie, să schimbe destinele a mii de copii cu dizabilități din România, care nu beneficiază de adaptările necesare la școală, chiar dacă formal sunt primiți în incinta acesteia”, declara atunci Mădălina Turza, președinte CEDCD, considerând atunci că s-a obţinut o mare victorie.
În concluzie, procurorii au decis că nu a fost vorba de şantaj şi instigare la ură sau discriminare, iar în acest moment ne punem întrebarea ce rost a avut acel circ şi cine a avut de câştigat?! După trecerea celor 20 de zile în care oricare dintre părţile implicate în dosar au posibilitatea de a face alte plângeri, dacă situaţia rămâne neschimbată, aşteptăm cu nerăbdare „poziţia” conducerii Şcolii „I.L.Caragiale” şi a Inspectoratului Şcolar Argeş. Pentru că dacă situaţia rămâne definitivă, în mod normal amenzile şi avertismentele primite de cele două instituţii nu mai au niciun fundament şi ar trebui şterse din „cazierul” lor.
Un Comentariu
Anonim
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești nu au niciun drept să se pronunțe dacă a fost sau nu discriminare.
Singura instituție competentă care poate aprecia dacă a fost sau nu discrimnare este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Instanța de judecată Curtea de Apel Pitești sau Înalta Curte de Casație și Justiție se pronunță doar asupra respectării procedurii.
La acest moment Curtea de Apel Pitești a constat că s-a respectat procedura și ne confruntăm cu DISCRIMINARE.
Pe de altă parte să fim serioși, este inadmisibil ca cineva să pună la nivel de egalitate judecătorii Curții de Apel Pitești cu niște procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung.
În CONCLUZIE ÎN SISTEMUL DE EDUCAȚIE DIN JUDEȚUL ARGEȘ A EXISTAT DISCRIMNARE.
Discriminare se numește inclusiv faptul că toți cei din ISJ Argeș adună șpagă (…) din școli inclusiv sub formă de plic.
În acest sens a se vedea personalități de genu PUIU, DASCĂLU, USURELU, etc.