Într-o ţară normală din toate punctele de vedere există instituţia demisiei de onoare. Dacă un caz precum cel al sclavilor de la Berevoeşti ar fi apărut în Germania, să zicem, am fi asistat la demisii în valuri, de la primarul localităţii şi până la poliţie şi servicii secrete. La noi se merge însă pe principiul „nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase”. Poliţia face verificări (ce o fi păzit vreme de opt ani? Chiar nu se ştia ce se petrece în comună?), serviciile secrete fac ce ştiu ele mai bine (adică tac), iar primarul din Berevoeşti, naş la doi dintre stăpânii de sclavi, s-a… acoperit cu o sesizare făcută către poliţie în 2015, probabil fiind sfătuit de cineva care ştia că urmează o operaţiune de amploare la el în localitate. Cazul care a şocat o planetă întreagă nu s-a lăsat cu nicio reacţie de demnitate din partea autorităţilor care ar trebui să vegheze la ordinea publică, la liniştea şi siguranţa noastră.
Nicio sesizare la Asistenţa Socială
Municipiile şi oraşele au direcţii proprii de asistenţă socială, comunele au asistenţi sociali. Misiunea acestora este de a monitoriza situaţia copiilor, de a identifica situaţiile de dificultate sau pericol pentru minori şi nu numai şi ar trebui să facă vizite periodice la familii. Asistentul social din Berevoeşti zice că şi-a făcut treaba, cum scrie la lege, dar cu toate acestea nu a făcut nicio sesizare către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Iuliana Matei, director adjunct al DGASPC Argeş, a declarat ieri că s-a luat legătura cu toţi asistenţii din judeţ (cu care însă nu există raporturi de subordonare, aceştia fiind ai comunităţilor locale) pentru a evalua dacă mai sunt cazuri de copii abuzaţi sau exploataţi în Argeş.
Plasament
Iuliana Matei a mai declarat că minorii de 11 şi 13 ani care erau folosiţi de romi drept sclavi au fost preluaţi de Direcţie, trimişi în plasament de urgenţă, că sunt fraţi şi a fost identificată şi mama care este din Argeş. „Nu se pune problema ca minorii să fie reintegraţi în familie. Vom cere Tribunalului să dispună măsura instituirii plasamentului într-un centru specializat permanent. Acum încercăm să echilibrăm emoţional şi psihologic copiii”, a spus Iuliana Matei. Directorul adjunct a mai afirmat că au mai fost eliberaţi din sclavie şi 12 adulţi care sunt într-un imobil secret, că îi vizitează zilnic pe aceştia şi că persoanele respective au acum şansa la o viaţă normală, dar trebuie să fie reabilitate psihic după ororile pe care le-au îndurat.
Ce facem cu cerşetorii?
Stăpânii de sclavi din Berevoeşti îşi trimiteau victimele şi la cerşit. Mai mult, au şi racolat din rândurile cerşetorilor. În Piteşti, numărul cerşetorilor a crescut foarte mult, iar la zilele de mare sărbătoare, cum a fost ieri Sfântul Ilie, în special lăcaşurilor de cult sunt luate cu asalt. Sunt folosiţi la cerşit şi copii, iar DGASPC a luat în câteva rânduri măsura plasării lor în centre speciale. De fiecare dată, însă, magistraţii din diverse instanţe au decis ca minorii să fie reintegraţi în familii, iar aceştia s-au întors la cerşit. În cadrul Consiliului Judeţean există o structură numită Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, una dintre menirile acesteia fiind combaterea cerşetoriei. Rezultate – zero. Poliţia, la rândul ei, ar trebui să aibă în vedere grupările organizate care exploatează persoanele în vederea cerşetoriei (pot fi observaţi diverşi indivizi care aduc cerşetori la „produs” şi apoi îi iau). Sau aici nu este vorba despre reţele de crimă organizată? Poate că dacă s-ar pune piciorul în prag în legătură cu aceste reţele nu am mai avea nici atâtea probleme…
Concluzie
Revenind la cazul Berevoeşti, prefectul Cristian Soare a dispus efectuarea unui control la Primărie în zilele de 18 şi 19 iulie. La verificări au luat parte şi reprezentanţi ai Inspecţiei Sociale. Concluzie: toate ajutoarele sociale din comună ar fi fost date respectând legea (inclusiv unor stăpâni de sclavi!). Să sperăm, aşadar, că ancheta care este în derulare va desluşi acest caz şi că vor plăti şi alţii în afara exploatatorilor. Un judeţ întreg a fost făcut de ocară în lume fiindcă unii sunt plătiţi să vadă ce se întâmplă, să preîntâmpine astfel de situaţii, dar ori se fac că nu văd, ori nu ştiu să îşi facă treaba!
Claudiu DIŢA