* Primarul Vasile Preda şi cei 13 aleşi au căzut la unison asupra acestui aspect, lucru încă neîntâlnit în politica autohtonă
După apariţia legii care permite acest lucru, mai multe unităţi administrativ-teritoriale din Argeş – ca şi o sumedenie de altele, de pe tot cuprinsul ţării – s-au grăbit să-şi mărească lefurile, prin hotărâri ale consiliilor locale respective. Urmând, nu-i aşa, exemplul dat de parlamentari, care s-au grăbit să fie printre primii când a fost vorba de mărit indemnizaţiile. Părerea cvasiunanimă a oamenilor, din Argeş sau din oricare alt loc al ţării, e că politicienii atât au aşteptat: „verde” la majorările propriilor salarii, indemnizaţii etc.
Felicitări pentru responsabilitate
În acest context hrăpăreţ, consilierii locali, în frunte cu primarul, din comuna Valea Danului, vin să dea un exemplu că, în România, se poate face politică şi cu gândul la oameni, nu doar la propriile buzunare. Concret, aleşii locali din Valea Danului, conştienţi de subţirimea bugetului comunei, au căzut de acord că ar fi o lipsă de respect faţă de consăteni să-şi majoreze indemnizaţiile.
Primarul Vasile Preda a ţinut să-i felicite pe aleşii locali pentru responsabilitatea de care au dat dovadă în ceea ce priveşte salarizarea: „Unul dintre consilierii de la ALDE a venit cu propunerea ca indemnizaţiile dumnealor – având în vedere situaţia financiară delicată în care se află comuna – să rămână tot la nivelul de 300 lei lunar, iar colegii au votat fără probleme. Precizez că acestea puteau fi dublate, legal, deci această atitudine este cu atât mai de apreciat. În aceste condiţii, măririle salariale n-au fost nici pe departe spectaculoase. Am discutat şi cu reprezentanţii sindicali, cu care am avut discuţii fructuoase, în sensul că au înţeles situaţia în care ne aflăm şi nu au forţat nota. Corecţiile salariale – pentru că aceasta mi se pare a fi o definiţie mai corectă – au fost de valoare mică, dar salariile vor putea fi plătite lună de lună”.
Nu e chiar totul pierdut
Valea Danului este comună de gradul 2 şi are 13 consilieri locali, corespunzător numărului populaţiei, care depăşeşte 3.000 de persoane. În aceste condiţii, salariul lunar brut al primarului este de 6.525 lei, iar cel al viceprimarului – 5.975 lei.
Revenind la gestul consilierilor şi al primarului comunei, merită menţionat că, potrivit informaţiilor de care dispunem, refuzul majorării indemnizaţiilor e un gest unic în România. Nu am găsit nicăieri date din care să reiasă că s-ar mai fi procedat la fel şi într-o altă unitate administrativ-teritorială de la noi. Chestiune care ne îndreptăţeşte să credem că, atâta timp cât în politica românească mai există oameni care gândesc precum cei de la Valea Danului, nu e chiar totul pierdut şi avem ceva ca să sperăm la mai bine. Era cazul ca Argeşul să fie şi exemplu pozitiv în ceva
Gavrilă MOISE
Sorin SIMION