Este luni dimineaţă când scriu aceste rânduri. Mai sunt voturi de numărat în anumite secţii de la ţară, dar, în linii mari, rezultatele de la alegerile locale se ştiau de la miezul nopţii. La sediile partidelor s-a lucrat non-stop, iar de la tinerii conectaţi permanent la computere am aflat rapid cam cum stă treaba în Argeş: judeţul a rămas la fel, adică roşu, aşa cum e de 30 de ani încoace.
Nu se făcuse ora 23, când deputatul Ionuţ Moşteanu, liderul USR, ne spunea cu mândrie, la sediul său de campanie, că Elena Lasconi a luat Câmpulungul. Este una dintre excepţiile care confirmă regula din Argeş, judeţ care, după acest scrutin, a rămas cu 71 de primari pesedişti şi cu o majoritate substanţială în Consiliul Judeţean. O fi bine? O fi, n-o fi, electoratul asta a decis. Dar normal nu este, cu siguranţă. De ce? Fiindcă în orice democraţie funcţională este nevoie de alternanţă la putere. Stânga-dreapta. Este o condiţie de bază sau, dacă vreţi, e cea mai importantă instituţie a unui sistem politic sănătos, adică mai puţin coruptibil, fără oligarhii sau găşti de interese.
Se vede însă treaba – alegătorii o demonstrează – că o astfel de alternanţă la putere nu e posibilă în Argeş, de 30 de ani încoace! Motivele sunt mai multe şi, cu siguranţă, sociologii au răspunsurile lor. Ei ne vor vorbi, probabil, despre nivelul de educaţie al cetăţenilor, despre fidelizarea prin avantaje financiare a unor anumite segmente de electorat (pensionari şi funcţionari publici, în special), dar – poate cel mai important – despre „subţirimea” unor lideri politici de dreapta care nu sunt capabili să-i înlocuiască pe cei de stânga, prin gospodarii aleşi să candideze în funcţiile administraţiei locale.
Iar exemplele în acest sens sunt lângă noi. Unde? Păi, aici, în judeţul socotit pe vremuri al Brătienilor, unde PNL a luat din nou bătaie. A pierdut Consiliul Judeţean şi a pierdut toate oraşele – în faţa PSD-ului şi a USR-ului. Cine e de vină? Cei din dreapta eşichierului – sau, mă rog, din aşa-zisa dreaptă – adică de la USR şi PMP, îl acuză de nereuşite pe Adrian Miuţescu, fiindcă nu s-a aliat cu ei şi a ales un candidat de import (de la PSD!), pe Sorin Apostoliceanu, în detrimentul liberalilor tineri care şi ei spun acum că „mai bine pierdeam pe mâna noastră, dar ştiam o treabă”.
Jocurile politice de-abia acum vor începe, iar noi vom fi aici să le comentăm. Până una-alta vom mai spune că Ion Mînzînă (PSD) se pregăteşte să conducă administrativ judeţul, iar Cristian Gentea – recent demis de la RATEN – se va aşeza în fotoliul de primar al Piteştiului, cu gândul să-i pună viceprimari pe Dumitru Tudosoiu şi pe Lucreţiu Tudor. Nu va reuşi, însă, cu cel de-al doilea, pentru că pesediştii nu mai au majoritatea în Consiliul Local. Conform noii reaşezări electorale, îi încurcă PNL, USR şi PMP. Adică îi încurcă partidele de dreapta, care, adunate, au câştigat alegerile din Piteşti.