Se apropie zilele călduroase și caniculare și cred că toți ne gândim la același lucru: înghețată! De câțiva ani, avansul tehnologic și continua luptă pentru supremație pe piața electrocasnicelor au dus la apariția aparatelor de înghețată pentru acasă la prețuri rezonabile, ceea ce simplifică mult lucrurile atunci când avem poftă de o înghețată răcoritoare și delicioasă.
Există mai multe tipuri de aparat de înghețată de uz casnic. Cele mai răspândite, însă, și cele mai frecvente în comerț sunt două: aparat de înghețată electric cu compresor și aparat de înghețată electric cu castron. Ambele sunt foarte accesibile și ușor de utilizat.
Care sunt diferențele dintre ele, însă?
1. Aparat de înghețată cu compresor (cu răcire activă)
Acest aparat de înghețată nu este decât un congelator în miniatură. Este o mașină de mărime medie cu un motoraș care pune în mișcare o paletă care amestecă înghețata în mod coontinuu, în timp ce răcește acest ameestec. Avantajele acestui tip de aparat de înghețată sunt că poți să utilizezi imediat după preparare amestecul de înghețată și că poți prepara diverse arome una după alta, fără să trebuiască să aștepți.
Totuși, cele mai bune înghețate se obțin dacă obținem amestecul dorit de ingrediente pentru înghețata noastră și punem la congelat câteva ore sau o noapte întreagă acest amestec.
Dezavantajul acestui tip de aparat de înghețată este prețul, acestea fiind cel mai scump dintre cele două tipuri de aparate.
2. Aparat de înghețată cu castron (cu răcire pasivă)
Acest tip de aparat de înghețată este cel mai frecvent cumpărat de oamenii care își doresc să prepare acasă, cu ingrediente proprii și cu rețete personalizate pe gustul lor, înghețată. Asta datorită raportului calitate/preț mai bun decât al celuilalt tip de aparat de înghețată amintit.
Așa cum îi spune și numele, acest aparat de înghețată este dotat cu un castron separabil de restul aparatului. Între pereții castronului și corpul aparatului de înghețată se găsește o substanță refrigerantă. Aparatul mai are un motor cu paletă ce amestecă ingredientele în ambele direcții, pentru a obține o înghețată gustoasă și cremoasă.
Principalul dezavantaj al acestui tip de aparat de înghețată este că cilindrul respectiv trebuie răcit cu circa 24 de ore înainte de utilizare. De asemenea, amestecul de înghețată trebuie și el obligatoriu congelat înainte, pentru rezultate optime.
Ca avantaje, putem aminti spațiul mic ocupat și prețul mult mai accesibil.
Așadar, avem două tipuri de aparate de înghețată pentru uz casnic, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Ce mai trebuie să știm despre fiecare în parte, pentru a fi siguri că luăm alegerea corectă atunci când achiziționăm unul?
Aparatul de înghețată cu compresor are un răcitor integrat, spre deosebire de cel cu castron, care trebuie răcit în prealabil în congelator (de aici și numele de răcire pasivă). Aparatul cu compresor este mai rapid și mai eficient, dar totodată mai scump și mai voluminos, ocupând mai mult spațiu în bucătărie.
Aparatul de înghețată cu compresor răcește cuva încă dinainte de a fi adăugate ingredientele, iar avantajul este că poți trece la prepararea unui al doilea fel de înghețată, cu aromă diferită, imediat ce ai terminat prima tranșă. Astfel, vei putea prepara în timp scurt cantități suficiente pentru mai mulți oameni și cu gusturi variate.
În plus, compoziția la un aparat de înghețată cu compresor este mai fină decât la celălalt tip de aparat. Este, însă, așa cum spuneam și mai sus, mai scump, mai greu și mai voluminos, deci vei avea nevoie de un spațiu pe măsură în casă pentru depozitare.
Un aparat de înghețată cu castron, cu răcire pasivă, are un bol cu pereți dubli, între care se află un gel refrigerant și care trebuie ținut la congelator între 8 și 24 de ore înainte de utilizare. Pentru a avea siguranța răcirii optime a bolului, împinge-l cât mai în spate în congelator. Dacă are pereții umezi și lipicioși, acesta este semn că nu a fost răcit îndeajuns.
După ce ai scos bolul aparatului de înghțată cu răcire pasivă din congelator, adaugă ingredientele în el, apoi conectează-l înapoi la aparat și lasă paletele de amestec să-și facă treaba.
Acest tip de aparat de înghețată este, reamintim, mai ieftin și mai ușor, iar dimensiunile sale sunt mai reduse, astfel că poate fi depozitat mult mai ușor. Capacitatea sa este și ea mai redusă, de 1,5-2 litri, în funcție de model, și tocmai de aceea folosirea sa este recomanată doar familiilor cu puțini membri.