Este perioada în care gospodinele pregătesc borcanele de bulion pentru iarnă. La piaţă, roşiile costă 3,5 lei/kg, iar în hipermarketuri cele româneşti sunt mai scumpe – 4 lei. În aceste condiţii, există alternativa cumpărării bulionului de la magazin. Un borcan mic costă 3 lei, iar unul mare 4,7 lei.
Gospodinele aleg varianta optimă. Bulionul făcut în casă este mai gustos şi probabil mai sănătos, dar necesită timp pentru a fi făcut, iar preţul roşiilor foarte mare. Pe când acelaşi produs cumpărat din magazin te ajută să salvezi timp. Femeile de la ţară au avantajul că deţin în propria grădină aceste legume. Însă ele au avut mai mult de muncă pentru că au trebuit să îngrijească legumele până la coacerea lor. Bulionul se prepară în 30 de minute şi are nevoie de o oră şi 15 minute timp de gătire. Iar lângă roşii mai este nevoie de ţelină, hrean şi sare.
Mod de preparare bulion: Se spală roşiile în două ape şi se taie în sferturi. Se dau prin maşina de tocat echipată cu dispozitivul special pentru bulion, care reţine cojile şi seminţele. Sucul de roşii se pune într-o oală pe foc mediu spre mare. Se adaugă ţelina, hreanul şi sarea. Se amestecă aproximativ 15 minute. Bulionul se fierbe până se atinge consistenţa dorită.
Gabriela GHEORGHE