Sub egida zilei naţionale fără tutun, Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş organizează, până la finele lunii campania „Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi”. Le sugerăm organizatorilor ca activităţile de informare, sensibilizare şi conştientizare din mediul şcolar, cu privire la riscurile consumului de tutun să se desfăşoare în locurile de fumat ale elevilor (mai ales că unele sunt la vedere – vezi parcul din faţa Colegiului „I.C. Brătianu” Piteşti).
Tentaţia de a fuma este la orice pas şi elevii au ajuns să-şi manifeste viciul chiar la porţile şcolilor. Întâlnirea pe trotuar, la o ţigară – în timpul recreaţiei sau cu ocazia unui chiul – a intrat în rutina liceenilor.
În România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete cu ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, acelaşi for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări. Renunţarea la fumat duce la creşterea speranţei de viaţă; scăderea riscului producerii unui infarct miocardic; scaderea riscului formării unei tumori maligne (canceroase); mai mulţi bani economisiţi.
Studiul realizat de Agenţia Naţională Antidrog în 2015, pe un eşantion de 3.500 de elevi, arată că 51,7% dintre adolescenţii cu vârste de până în 16 ani au fumat cel puţin o ţigară de-a lungul vieţii. Acelaşi studiu relevă că 30,1% dintre elevi au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile, iar 19, 8% dintre minorii chestionaţi recunosc că fumează zilnic.