De când cu vremea geroasă care ne-a servit temperaturi sub -10 grade Celsius, televiziunile au preluat o sumedenie de declaraţii şi analize ale guvernanţilor cu privire la consumul record de gaze şi energie. O fi aşa la nivel naţional, dar piteştenii au avut grijă să nu „dea” puternic în centrale. Nici termoficarea nu a rupt norma dacă este să judecăm după cifrele de la întreţinere. Am aflat asta stând de vorbă cu mai mulţi cetăţeni; ei ne-au confirmat că, în ultima lună, au plătit facturi care nu i-au ars prea rău la… buzunare. Au plătit piteştenii dotaţi cu centrale proprii şi locuinţe în blocuri izolate termic. La polul opus, au scos peste trei milioane (n.r. – lei vechi) în special persoanele cu copii mici, dar şi cei care au uitat geamul deschis sau au ţinut cu tot dinadinsul să facă saună acasă.
Mulţumiţi de facturi
„Locuiesc într-un apartament cu două camere şi am centrală proprie. Pot să vă spun că sunt mulţumită de cât a venit factura luna trecută – aproximativ 200 lei. Am setat aparatul la 22 grade şi l-am menţinut aşa tot timpul” – ne-a declarat Mariana B. din cartierul Teilor.
„…Iar eu am plătit 300 lei. Nu consider că e o sumă exorbitantă, pentru că sunt mai friguros de fel, iar în casă nu suport să mă înfofolesc. Prefer un tricou cu mânecă scurtă şi pantaloni de trening subţiri. Ca să stau aşa, am nevoie de cel puţin 25 grade în încăpere” – ne-a spus un tânăr, vecin cu doamna „conservatoare”.
Îngrijorat de ce va urma
Un pensionar care nu a avut bani de centrală şi este racordat la sistemul de termoficare declară că este mulţumit de cât a venit la întreţinere, dar în acelaşi timp spune că se aşteaptă la ce-i mai rău. „220 lei e o sumă suportabilă, dar mi-e teamă că peste două luni (când va fi inclus consumul pe ianuarie) voi plăti dublu. Atunci va fi o mare problemă, pentru că, pot să vă mărturisesc, nu mă dau banii afară din casă”.
Foarte puţin a plătit un piteştean care a afirmat că locuieşte într-un bloc… norocos. „Stau într-un apartament izolat termic atât la interior, cât şi la exterior. De fapt, tot imobilul este aşa şi nu puţini sunt aceia care spun că suntem o adunătură de… norocoşi. În aceste condiţii, dar şi pentru că nu am exagerat cu căldura (22 grade), am plătit doar 125 lei”.
Lecţii de… economie
De facturi mici s-a bucurat şi o doamnă care ne-a demonstrat că ştie bine să gestioneze situaţia în condiţii de ger aprig. „Cei care au centrale, ca şi mine, au posibilitatea să treacă uşor prin iarnă. Eu am plătit undeva la 180 lei, dar vă spun că aerisesc cinci minute dimineaţa (geamul larg deschis) şi seara la fel. Nu stau cu geamul crăpat cum face, spre exemplu, fiica mea. Aşa se pierde căldura şi degeaba ţii aparatul la 25 de grade.”
Aşa cum spuneam, cele mai mari cheltuieli le-au avut proaspeţii părinţi care n-au avut încotro şi au setat centralele la 24-25 grade Celsius. Aceştia au scos din buzunar între 300 şi 400 lei. În orice caz, media o putem estima la 250 lei, ceea ce nu-i deloc mult pentru o lună friguroasă de iarnă.
George OLTEANU