Este perioada când gospodinele pregătesc borcanele de gogoşari pentru iarnă. În piaţă gogoşarii costă doi lei kilogramul. În hipermarketuri preţul acestora este mult mai mare: cinci lei. Pentru femeile care nu au timp să pună la acrit aceste legume există şi o altă soluţie. În magazine un borcan de gogoşari de 720 ml costă 4,4 lei, iar unul de 1500 ml este puţin peste 16 lei. Femeile de la ţară au aceste legume în grădina lor, însă producţia de gogoşari poate fi afectată de secetă, de dăunători. De asemenea, gogoşarii din grădinile ţăranilor nu sunt aşa mari precum cei cumpăraţi, dar pot fi mai sănătoşi.
Preparare
Gogoşarii se prepară în oţet sau la rece. Primii sunt ideali pentru fripturi sau orice fel principal cu carne şi reprezintă o sursă naturală de vitamine. De partea cealaltă gogoşarii la rece au avantajul că rămân crocanţi. Pentru a-i prepara ai nevoie de: cinci kilograme de gogoşari, 500 grame de zahăr, 250 grame sare, 500 mililitri oţet, boabe de muştar şi de piper. Mod de preparare: Se spală gogoşarii, se taie în sferturi şi se pun într-o oală de 10 litri. Apoi, într-un recipient separat, se amestecă sarea cu zahărul, iar compoziţia obţinută se presară peste gogoşarii tăiaţi. Se amestecă bine cu mâna şi se acoperă cu un capac. Întreaga compoziţie se lasă timp de 24 de ore, pentru ca gogoşarii să lase suc. A doua zi se scot gogoşarii şi se pun în borcane de mărimi diferite. Peste ei se pun boabele de muştar şi de piper, după care se toarnă zeama lăsată de gogoşari peste noapte amestecată cu oţet. Se capsează borcanele şi se pun în cămară.
Gabriela GHEORGHE