N-au mai rămas multe zile până la Ignat. Mulţi îşi sacrifică porcul de Crăciun la 20 decembrie, zi în care oamenii pregătesc preparatele tradiţionale.
Atenţie, însă! Carnea grăsunului poate fi infectată cu larvele viermilor Trichinella spiralis! E bine de ştiut că larvele care produc trichineloza trăiesc şi în preparate proaspete, precum cârnaţi, şuncă şi pastramă.
Pentru ca amintirea sărbătorilor de iarnă să nu se transforme într-un coşmar, înghiţiţi în… sec înainte de a arunca în tuci bucăţile alese pentru „pomana porcului”. Mai bine spus, pentru verificarea cărnii luaţi câteva mostre din muşchi (ceafă, abdomen, intercostali) şi diafragmă (porţiunea radială musculară) şi prezentaţi-le pentru analiză la cel mai apropiat cabinet veterinar.
Examenul trichineloscopic durează cel mult un sfert de oră; dacă rezultatul este negativ, atunci carnea porcului de Crăciun este bună pentru consum.
La circumscripţia Pieţei Centrale din Curtea de Argeş, testul costă 10,80 lei. Dr. Gheorghe Simtinica ne-a spus că, în săptămâna de lucru, medicii veterinari sunt la dispoziţia clienţilor începând cu ora 8, până la orele 15,30-16. Totodată, a fost stabilit un program de funcţionare special în perioada liberelor bugetarilor, ceea ce înseamnă că între 22 şi 24 decembrie circumscripţia veterinară din Oraşul Regal este deschisă în intervalul orar 8.30 – 12.30.
Numită şi boala „capetelor umflate”, trichineloza îi provoacă omului care consumă carne contaminată dureri difuze, stare de febră şi manifestări alergice (edeme pe faţă); ulterior, în momentul localizării larvelor în muşchi, apar dureri musculare, astenie şi dificultăţi de mers.