La Pitești s-a încheiat o nouă ediție a Festivalul Concurs Național pentru Grupurile Vocal-Folclorice Bărbătești „Dorel Manea”. Reluat după o pauză de mai mulți ani, Festivalul Dorel Manea a fost organizat de Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești cu sprijinul Consiliului Județean Argeș în noua sală a Centrului Cultural Județean din Pitești.
Iată câștigătorii ediției din acest an: Trofeul festivalului – Grupul „Miorița” din satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel, județul Argeș, coordonator Eliodor Sârboiu; Premiul I – Grupul „Pădurenii” – Barcani, județul Covasna, coordonator prof. Cristina Deteșanu; Premiul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești – „Glasul Odăieșilor”, Odaia Manolache, județul Galați, coordonator prof. Ecaterina Hulea; Premiul II – Grupul „Fiii Argeșului”, coordonator prof. Elena Sima; Premiul III – Corul Seminarului Teologic „Neagoe Basarab” Curtea de Argeș, coordonator arh. pr. Ovidiu Dascălu; Mențiune – Grupul „Rapsodia Domneștiului”, Comuna Domnești, Argeș, coordonator pr. Petre Grigorescu.
Amintim faptul că Dorel Manea a fost un virtuoz al naiului, omul care a știut să valorifice folclorul muzical, alături de ansambluri folclorice reprezentative, făcând cunoscut cântecul popular românesc peste hotare. El a părăsit scena în anul 2000 din fruntea orchestrei „Doina Argeșului” din Pitești.
În amintirea sa autoritățile din Argeș organizează anual un festival care-i poartă numele. În decursul carierei sale îl găsim pe naistul Dorel Manea la pupitrul Fanfarei Garnizoanei din Piteşti, dar şi al Ansamblurilor: „Argeşul” din Curtea de Argeş, „Chindia” din Piteşti, „Murguleţul” din Costeşti, „Poiana” din Poiana Lacului, „Plaiuri argeşene” din Piteşti, „Dacia” din Mioveni, „Dorul” din Piteşti şi „Căluşul” din Scorniceşti, Ansamblul folcloric profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu și Ansamblului Național „Transilvania” din Baia Mare.
Din 1989, de când a preluat Orchestra „Doina Argeşului”, şi până în anul 2000, când a decedat, Dorel Manea a reuşit să readucă, prin intermediul instrumentiştilor pe care i-a promovat, spiritul de altădată al acestei prestigioase „Orchestre” cu care a concertat în aproape toate oraşele ţării, dar şi în străinătate.
Dorel Manea a făcut numeroase înregistrări în Radio şi în albumele unor solişti de prestigiu de astăzi, fiind un adevărat şlefuitor de talente.