* Tanti Orita vorbeşte cu iile sale ca şi cum ar fi vii
Răsărită pe valea Râului Doamnei, casa meşterului popular Maria Plopeanu din comuna Coşeşti, satul Leiceşti, este un muzeu viu al tradiţiei, culturii şi frumuseţii româneşti. De dragul zilei universale a iei româneşti, tanti Orita – cum îi spun apropiaţii – a prins în marama Piteştiului o colecţie de veşminte populare, unele fiind create de mâinile sale de aur, altele fiind moştenite din străbuni. Expoziţia retrospectivă închinată creatorului de artă tradiţională a fost organizată cu sprijinul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti şi al Bibliotecii Judeţene de un fiu al satului Leiceşti, nimeni altul decât cercetătorul Sorin Mazilescu.
„Maria Plopeanu este unul dintre artiştii noştri tradiţionali de la care oricând putem învăţa lecţia respectului şi a muncii, redate pe o ie viu colorată, cu motive munteneşti. Este o enciclopedie de întâmplări şi poveşti de la care am aflat cât de important este portul tradiţional. Nu ratează niciun târg la care îşi poate expune operele de artă. Doar unele piese sunt pentru vânzare, altele fac parte din familie şi nu ar renunţa niciodată la ele, însă le expune şi pe acestea, ca dovadă a identităţii sale. Uneori, tanti Maria adoarme printre iile şi fotele pe care le coase şi le păstrează cu multă atenţie; şi de multe ori vorbeşte cu ele ca şi cum ar fi vii”, a dat din… casă Sorin Mazilescu.
Tanti Maria are 68 de ani, este mamă a cinci copii, bunică de şase nepoţi şi, de circa un an, a căpătat statutul de străbunică.
Expoziţia de straie tradiţionale a fost deschisă la Biblioteca Judeţeană, la finele săptămânii trecute, ia fiind purtată de majoritatea participanţilor la eveniment. Îmbrăcat, la rându-i, în port popular, Sorin Mazilescu a susţinut cu acest prilej conferinţa „Costumul popular între tradiţie şi inovaţie”. Sărbătoarea iei a fost înveşmântată graţios şi în costume populare etalate de Trupa „Jasmin” de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti (clasa de dansuri – profesoara Gabriela Tănase).
M. NEAGOE