Într-o narațiune din veacul ăsta neliniștit. Mister Jack Ross, autor. În Scoția trăitor. Bun cunoscător al vieții de peste ocean. Cu întâmplările ei multe și de toate. Nebănuite, inedite, simple ori întortocheate…
C-un omor începe trama. Un porc de violator, animal necruțător, așa-i pedepsit. ”Judele”, soldat englez, brav și decorat, ajunge la zdup după un proces bine aranjat. De tatăl celui ucis, mare, tare senator, imoral, dăunător. Urmând a fi executat în curând. Pentru că și-a răzbunat nepoata. Și nu doar pe ea, cum se va vedea…
Cazu` face vâlvă inevitabil. O ziaristă de la ”Miami Herald”, la fel batjocorită cândva, se implică temerar. Firu-n șapte îl despică și dreptatea triumfă. Până la final, întâmplări destule. Grele încercări, da` voința ei vrednic o susține. Se lovește de invidie și reminiscențe sexiste, rasiste. Politică murdară, corupție din plin. Mafioți necruțători, polițiști d-ăi trădători. Numai că justiția divină nu se lasă astădată așteptată și iese tot la lumină. Bătrânul ostaș este grațiat și eliberat. Iară eroina, la ziar promovată pe post, meritat…
Eu, firesc, am rezumat, sperând că am declanșat curiozitatea. Romanul* având lipici și motive de la el o noapte să nu abdici. Este alert și fluent. Ingenios, armonios. Plauzibil și vizibil moralizator. Un omagiu adus jurnalismului necompromis. Deopotrivă, justificată acuză adresată sistemului judiciar, vădit imperfect și acesta. Reliefare pertinentă a tarelor americane de azi. Ducând la concluzie clară: perfecțiune printre oameni niciunde nu afli, din nefericire…
Ager ziarist, vizibil rodat, englezu` Jack Ross a realizat, vădit inspirat, un ”cocteil exploziv”. Mustind de adrenalină, zilnice realități, imagini și judecăți. Densă e structura, vioaie, scriitura. Semn că le are sigur cu literatura. Oferind o carte cert de calitate și perenitate. Îndeosebi pentru minți luminate și de adevăr constant însetate…
Adrian SIMEANU
* Jack Ross, Recviem, Ed. RAO, 2008