Pe când John F. Kennedy era șef de stat. Un slujbaș mărunt la ziar află dintr-un anunț că-i muri un prieten. Merge la biserică, da` nici urmă de mort. Faptu-i dă de gândit, se duce la un procuror, îl convinge să se implice și, împreună, pornesc o anchetă. Ale cărei ițe-i poartă până-n Chinatown, printre cei bogați. Asasini plătiți vor a-i omorî. Ca să salveze banii unei muieri frumoase, viclene, periculoase. Numai că fleru` lor și șansa necurmată îi vin și dânsei de hac…
Este-n cartea* asta o lume din trecut. Cu specificul inevitabil și parfumu` de epocă îmbelșugat. Dozat corespunzător să fie atrăgător. Personaje, și bune, și rele, firesc. Locuri de lux ori sordide. Șantaj, delațiune, crime, tenebre, nenorociri de atunci. Sărăcie, curvie, ticăloșie, hoție. Răzbunare și dezonoare. Echilibrat, printre ele, și adecvat, câte-o rază de soare…
Una peste alta, poveste iscusită. Ce merită citită, oricui împărtășită. Fincă autoru`, californian, om cu experiență este negreșit. Avocat pledant venit în contact cu mulți delincvenți din orașu` său. Fost patron de bar, unde se discută multe și de toate. Surse neîndoielnic utile pentru rostuirea unei intrigi substanțiale. Mustind de suspans, adrenalină și aventură convingătoare. Pertinentă, fluentă, nicidecum stridentă. În fond, ”o evocare dureroasă” a metropolei americane, din celălalt veac. Mister Willie Gordon vădind chibzuință, știință, voință în alcătuire. Nu-i roman d-ăl gros, dar e savuros. Despre Vestu` hibrid ca etnii. Și întâmplări, cu siguranță, reale, cândva. Ce s-or fi petrecând și azi, la un alt nivel. Că răul din om în veci n-o pieri. Doar s-o adapta, o evolua și o prospera. Totul e dual, o știm și-o trăim cât o fi să fim pe acest pământ…
Adrian SIMEANU
*William C. Gordon, Vasele chinezești, Ed. RAO, 2006