Corespondenţă din Germania
Cartea „Micul prinţ”, scrisă şi ilustrată de Antoine de Saint-Exupery, a fost publicată în urmă cu 75 de ani. A fost considerată cea mai bună carte a secolului XX în Franţa, Germania, Italia, fiind tradusă în 361 de limbi, inclusiv în Braille. Este cea mai tradusă carte din lume după Biblie, vânzându-se în aproximativ 200 milioane de exemplare anual. Această carte a captivat întreaga planetă. Este o poveste simplă şi fermecătoare care aduce în prim-plan valorile umane, responsabilitatea şi legătura dintre oameni, toleranţa şi prietenia, dar şi dragostea, însingurarea sau moartea. „Micul prinţ” este locul unde adulţii se pot privi în oglindă şi se pot întreba: „Cât aţi realizat voi din visurile copilăriei?”
Editorul a publicat cartea ca poveste pentru adulţi, pentru tineri, cartonată sau carte pentru toţi, dar există şi CD. La Lyon, o fundaţie poartă numele autorului, născut în acest oraş. Ideea care stă la baza acestei cărţi a fost o întâmplare veridică. În anul 1935, autorul, pilot de avion, a fost nevoit să aterizeze forţat în deşertul Sahara, unde a fost salvat de beduini după câteva zile. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, el s-a aflat trei ani în exil la New York, unde a suferit din cauza situaţiei politice din ţara natală, Franţa, ocupată de trupele germane. Aşadar, cartea apare în 1943 în America. Autorul îşi pierde viaţa într-un accident de avion în iulie 1944, la vârsta de 44 de ani. „Micul prinţ” vede lumina tiparului în Franţa în anul 1946. Succesul cărţii a fost răsunător. Câteva mesaje tematice cheie sunt demne de reţinut. De exemplu: „Se vede clar numai cu inima”; „Ce este esenţial este invizibil ochilor”.
„Micul prinţ” este o capodoperă pe care autorul a oferit-o tuturor naţiunilor şi, cum nu se încadrează spaţial sau temporal în nicio normă, lasă libera interpretare asupra adevărului.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.