# Prof. dr. Sevastian Tudor, fost director al Teatrului „Alexandru Davila” Piteşti, a lansat ieri, la Muzeul Judeţean, cartea „Judeţele Argeş şi Muşcel în perioada ocupaţiei germane, în Primul Război Mondial (1916-1918)”. Evenimentul editorial a fost ca o lecţie de istorie pentru cei prezenţi.
Au vorbit despre carte sau autor: Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean, Ştefan Dumitrache, director al Muzeului Municipal Curtea de Argeş, Cristian Mitrofan, directorul Centrului de Cultură şi Arte „George Topârceanu, profesorul Marin Badea etc. Autorităţile judeţene şi locale au fost reprezentate de Emilian Dragnea, prefectul judeţului, şi de Laurenţiu Zidaru, viceprimar al Piteştiului. Printre cei care au participat la evenimentul editorial s-au numărat: Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură Argeş, Filofteia Pally, cercetător ştiinţific la Muzeul Goleşti, conf. univ. dr. Spiridon Cristocea, fost director al Muzeului Judeţean, Ion Georgescu, primarul Mioveniului, părintele Ioasaf de la Mânăstirea Cotmeana ş.a.
Demnitate, patriotism, onestitate, vitejie
Sevastian Tudor: „Menirea unui istoric este ca un jurământ de credinţă depus de magistraţi sau preoţi, acelea de a aduce la lumină adevărul istoric. N-am vrut să fac rabat de la acest lucru. E foarte greşit că generaţiile tinere nu-şi cunosc istoria; este ca şi cum un copil nu şi-ar cunoaşte propriii părinţi. Am scris cartea din patriotism faţă de cei care au locuit în Argeş şi Muscel. Noi ar trebui să fim mândri că locuim în această vatră de istorie, în mijlocul unor vestigii unde au muncit şi au creat Brătienii şi Goleştii. E păcat că, îndreptându-ne spre globalizare, suntem pe cale să ne pierdem naţionalitatea, identitatea şi credinţa noastră strămoşească, pe care eu o venerez, credinţa ortodoxă. Cartea este un punct de plecare în studiul istoriei noastre locale. Am căutat să folosesc documentele care se mai găsesc în arhiva statului. Demnitate, patriotism, onestitate, vitejie – asta am găsit în arhive, cu privire la înaintaşii noştri. Perioada de doi ani (1916-1918) în care Argeşul şi Muscelul au fost ocupate de trupele Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Turcia, Bulgaria) a fost tratată în câteva studii de specialitate, dar nu i s-a acordat până acum o lucrare specială. Cei doi ani de ocupaţie au fost ca o răzbunare a celor care se considerau evoluaţi şi culţi (germanii şi austriecii), dar care s-au dedat la atrocităţi incalificabile, desconsiderând populaţia locală. Această carte sper să fie şi o reparaţie morală pentru înaintaşii noştri, care au suportat, în perioada 1916-1918, atrocităţile ocupanţilor germani, austrieci, unguri din Argeş şi Muscel.”
Un Comentariu
Anonim
Când este loială, Concurenta în domeniul ştiințelor istorice/sociale între localitățile(rurale) din patria noastră este profitabilă şi în producția de…cărți ! În Argeş, Poiana Lacului a detronat Mârghia ! La mai mare/voluminoasă !…