Hotărât lucru, vinul potenţează calităţile gustative ale preparatelor culinare ce dau o notă de sărbătoare mesei de Crăciun.
Aperitivele se armonizează cu vinuri albe seci, cum ar fi Fetească albă, Fetească regală, Riesling italian sau Galbenă de Odobeşti. Piftia alunecă pe gât cu un vin roşu aromat, de tipul Merlot. Sarmalele sunt… traduse de un Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Fetească neagră sau Băbească neagră.
Pentru friptura de porc, considerată piesa de rezistenţă a meselor tradiţionale de Crăciun, băutura lui Bachus este chiar o necesitate, fiindcă îi potenţează gustul. La acest fel este recomandat vinul roşu, sec, cum ar fi un Cabernet Sauvignon. Cârnaţii de porc se potrivesc mai bine în compania vinurilor de tipul Busuioacă, Tămâioasă, Fetească neagră, Băbească neagră, Grasă sau Galbenă. Cozonacii se armonizează cu vinuri albe sau roze, dulci, precum Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească sau Busuioacă de Bohotin. La sfârşitul mesei de Crăciun, vinarsul sau coniacul pot însoţi cafeaua, ele îndeplinind şi funcţia de băutură digestivă.
Feteasca albă „merge” cu sângerete
Radu Anton Roman, în volumul ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, recomandă, pentru sângerete, o Fetească albă de Halmeu sau o Mustoasă de Valea lui Mihai, ”vin sec ca o coacăză verde, având un fel de aromă vegetală uscată şi, lucrul cel mai bun la acest vin de băut cu burta, un gust de zeamă de fruct verde şi amărui ce rămâne, rămâne, dezmiardă…”
Cât despre caltaboş, Radu Anton Roman spune că acesta ”se va bucura enorm de un vin fiert. Ba chiar şi de un Riesling italian, sec şi înfipt de Mocrea – Arad (ce marcă celebră!), ori de o Fetească albă de Alba (altă vedetă!), mai moale, mai languroasă (…)”.
Epigramistul Păstorel Teodoreanu recomandă ca sarmalele din carne de porc şi viţel să fie fierte în vin alb şi rumenite la cuptor.
Vinul Recaş, 13 lei
Iată şi câteva preţuri culese din… via marilor magazine din Piteşti (îmbuteliate în sticle de 750 ml): * vin roşu sec – Casa Huşi Premiat Cabernet Sauvignon, 7 lei * vin demidulce Grasă de Cotnari, 11 lei * vin de masă dulce Sânge de Taur, 11 lei * vin alb Fetească Regală Jidvei, 12 lei * vin Riesling Jidvei, 12,50 lei * vin alb demidulce Recaş, 13 lei * vin alb dulce Cotnari Tămâioasă Românească, 13 lei * vin alb sec Recaş, 13 lei * vin roze demidulce – Casa Huşi Busuioacă de Bohotin, 13 lei * vin roşu demisec Fetească Neagră Domeniile Tohani, 15 lei * vin alb sec Clasic Jidvei Fetească Regală, 15,50 lei * vin Pinot Noir Beciul Domnesc, 16 lei * vin roşu Fetească Neagră Beciul Domnesc, 17 lei * vin roşu dulce Beciul Domnesc Cabernet Sauvignon, 17 lei * vin roşu sec Beciul Domnesc Cabernet Sauvignon, 17 lei * vin alb demisec Jidvei Pinot Gris, 18 lei * vin alb demisec Jidvei Gewurztraminer, 18 lei * vin alb sec Vinul Cavalerului Sauvignon Blanc, 23,50 lei * vin sec Tezaur Jidvei Sauvignon Blanc& Fetesca Regală, 27 lei * vin spumant alb demisec Zarea Diamond Collection, 27 lei * vin roşu Lacrima lui Ovidiu, 30 lei.
* vin roşu sec Domeniul Coroanei Segarcea Merlot, 30 lei * vin roze sec Purcari Rose, 40 lei * vin spumant Asti Martini, 54 lei, iar lista poate continua.
Un vin de colecţie – 165 lei
Vinurile de colecţie au preţuri pe măsura… vechimii. Iată câteva exemple culese din vinotecă: o sticlă marca Bucium – Fetească Albă, din anul 1980, costă 160 lei * o Fetească Albă, din 1985, ajunge la 97 lei * sticla de Dealu Mare – Merlot, din 1987, face cinste mesei de Crăciun cu 110 lei * vinul Bucium – Riesling, din 1988, înnobilează meniul cu 130 lei, iar un Bucium – Aligote, din 1986, preţuieşte bucatele cu 165 lei. Dealu Mare – Merlot din 1986 – 150 lei
8 lei litrul, vinul sau ţuica „de ţară”
Băuturile „de ţară” au şi ele publicul lor, când sunt vândute la piaţă sau pe internet. Bunăoară, vinul „de butură, cabernet, fetească albă şi rose”, precum şi ţuica de prună pot costa, fiecare, 8 lei/litru.
Mirela NEAGOE