– Interviu cu dr. Ioan SÎRBU, candidat PNL la Camera Deputaţilor –
Am lansat, pe la jumătatea campaniei electorale, trei întrebări pentru candidaţii de pe listele liberalilor şi social-democraţilor, cu dorinţa de a-i ajuta pe alegători să se orienteze în noianul de candidaturi. Publicăm răspunsurile celor care ni le-au trimis până acum la redacţie şi le dorim succes!
– Ce calităţi vă recomandă pentru a candida la Camera Deputaţilor, d-le dr. Ioan Sîrbu?
– Cred că evoluţia mea pe toate planurile şi rezultatele obţinute, seriozitatea şi energia nesfârşită, rigurozitatea şi bunele intenţii m-au recomandat către Partidul Naţional Liberal de a face parte din noii membri propuşi pentru a candida la alegerile parlamentare. Cariera mea militară a evoluat de la cea de subofiţer la cea de general, iar în plan medical, de la subofiţer sanitar la şef al Direcţiei Medicale a Armatei Române – instituţia din care fac parte numeroase structuri, principale fiind spitalele militare din ţară. Aş continua cu titlul de doctor în medicină, cu calitatea de fondator al implantologiei în medicina militară şi de dezvoltator al implantologiei în medicina românească, cu profesia de cadru didactic universitar. Apoi cu activitatea de comandant al celor mai mari structuri medico-militare ale României, respectiv al Institutului Medico-Militar, al Spitalului de Urgenţă Universitar Militar Central „Dr. Carol Davila” şi al Direcţiei Medicale a MApN. Am trecut prin toate etapele vieţii, aşadar, provin din mediul sătesc sănătos al României, ca fiu al vrednicilor ţărani din Plopşoru Gorjului, Constantin si Alexandra, care m-au crescut şi m-au educat, care au fost şi sunt pentru mine fiinţele cele mai dragi de pe pământ, alături de soţia şi copiii mei. Dumnealor le datorez mult din ceea ce sunt. Astăzi sunt un om care, prin cele două meserii de bază pe care le profesez – aceea de medic şi aceea de profesor universitar – se află în slujba sănătăţii semenului său şi a educaţiei tinerei generaţii, făuritoarea de mâine a unui destin mai bun al românului.
Program argumentat
– Cu ce noutăţi veniţi în programul partidului?
– Din punct de vedere al politicii fiscal-bugetare, prioritatea este generalizarea cotei unice, de 16%, pentru contribuţiile sociale şi pentru taxa pe valoarea adăugată. Ajutoarele de stat sunt iarăşi o prioritate pentru PNL, căci alocarea a un miliard de euro în ajutoare de stat se pot traduce în cel puţin două miliarde de euro investite în următorii patru ani. Aici este o situaţie controversată, căci unii se vor simţi lezaţi, însă oamenii care muncesc s-au săturat să finanţeze lenea altora, folosiţi ca masă de manevră de către PSD.
Mai apoi, avem în vedere reducerea cu 50% a numărului de impozite şi taxe, Legea salarizării unitare – încadrarea categoriilor profesionale din sistemul public într-o grilă de salarizare care să recunoască statutul şi importanţa acestora în societatea românească, dar şi creşterea alocaţiilor pentru toţi copiii, la valoarea de 200 lei, această creştere fiind acordată prin tichete sociale destinate achiziţionării de rechizite, haine, alimente etc. La infrastructură, PNL vine cu o serie de măsuri concrete pentru racordarea României la rutele europene de transport rutier prin autostrăzile Unirii, Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, Oltenia, Moldova, Constanţa-Mangalia, Centura de Sud şi Nord a Bucureştiului. Vedeţi dumneavoastră, sunt noutăţi axate pe nevoile de dezvoltare ale familiei şi ale ţării, în general. Programul este unul amplu şi bine argumentat.
Caravană medicală mobilă
– Ce vă propuneţi să faceţi pentru argeşeni dacă veţi fi ales? Concret!
– În primul rând, voi fi lângă argeşeni. Cabinetul meu parlamentar va fi unul mobil, pentru a putea fi în contact direct cu cetăţenii fiecărui sat din judeţul Argeş, acei oameni care simt problemele ţării mai bine ca oricine şi pe care nu-i ascultă nimeni, în general. De la ei voi culege şi cu ei voi identifica permanent problemele reale şi soluţii concrete, care pot fi aplicate imediat. De asemenea, tot pentru argeşeni susţin urgentarea şi finalizarea construcţiei autostrăzii Piteşti-Sibiu, proiect pe care l-a demarat PNL încă din 2008, şi a rămas în acelaşi stadiu, pentru că guvernele ulterioare şi palamentarii nu au reuşit să ducă la bun sfârşit acest demers foarte important pentru legarea judeţului Argeş la rutele europene de transport. Ne-au tot minţit că o vor construi, încât parcă o şi vedeam. Ba chiar îi căutam pe Ponta, Şova sau Dragnea pe autostradă, iar ei ne făceau bezele din Dubai. M-am gândit că poate candidează acolo. În fine, realizarea acestei autostrăzi va dezvolta, deopotrivă, industria constructorului de autoturisme de la Mioveni, dar şi turismul din judeţ. Va înlesni drumul către Transfăgărăşan şi ar atrage mulţi turişti inclusiv în zona Curtea de Argeş. Un alt proiect de care PSD şi-a bătut joc, prin liderii de la Consiliul Judeţean, este Moliviş. O zonă turistică deosebită pentru care merită dezvoltată o staţiune de renume, iar acest proiect se va număra printre priorităţile mele.
Aş mai vrea să vorbesc despre un alt proiect de suflet al meu, pentru că sunt medic şi vreau ca Argeşul să fie judeţ pilot pentru înfiinţarea unei caravane medicale mobile cu rol de tratare, nu doar de consultare. Este vorba de instituirea spitalelor mobile, prin care argeşenii să-şi poată controla starea de sănătate şi să beneficieze gratuit de servicii indispensabile. Proiectul meu va fi aplicat în primul rând în Argeş, cu extindere ulterioară în toata ţara. Autospecialele vor fi echipate cu electrocardiograf (EKG), biometru pentru măsurători necesare în stabilirea dioptriilor pacienţilor, cât şi a implantului artificial folosit în operaţiile de cataractă, intrumentar medical necesar verificării danturii, glucometre, tensiometru etc. Scopul meu este ca statul să susţină şi protezele pentru bătrânii edentaţi (fără dinţi – n.r.) total şi, în general, stomatologia, acest domeniu care a fost transferat cu totul către bugetul cetăţenilor. Este nefiresc! Tot în programul nostru oferim examen oftalmologic şi ochelari persoanelor defavorizate, ca să vadă lumea aşa cum este ea, nu cum le şuşoteşte la ureche PSD, după ce îi sărăceşte şi îi minte.
Nu în ultimul rând mă gândesc la copiii din mediul rural, abandonaţi de stat, care nu au nici măcar un cabinet stomatologic în comună, dar nici educaţie sanitară în şcoală. În afara acestui proiect personal, PNL susţine programul „Casa Medicului”, care are acelaşi scop de a dezvolta Sănătatea în mediul rural. Voi lupta cu toată energia să oferim condiţii de locuit, de deplasat şi de lucru medicilor de familie din comune, cărora trebuie să le redăm demnitatea profesională. Am descoperit surse de finanţare şi am pus la punct toate detaliile. Îi aştept pe argeşeni să-mi acorde încrederea pe 11 decembrie, votând PNL, şi vor fi primii beneficiari ai proiectului meu. Şi spun asta fiindcă tot ce mi-am propus în viaţă până acum am realizat!
„Argeşul”
Un Comentariu
Puiu
Dacă m-aş orienta numai după calităţile domnului doctor, l-aş vota fără nicio reţinere. Ca politician nu cred că va reuşi ceva din cele înşirate de dânsul. În primul rând, politica partidului din care face parte, nu-i permite. PNL a sesizat CCR pentru mărirea salariilor!? Ca aproape toţi parlamentarii, dânsul nu va putea fi găsit la cabinetul său parlamentar, fix sau mobil, de niciun „om de pe zebră”. N-are nicio străbatere să construiască un metru de autostradă, pentru că nu a făcut-o nici cu USL. Au absorbit PDL-ul, care este „chirurgul” numărul 1, specializat în tot ce se poate tăia. Şi au făcut-o! Premierul pe care îl susţin vrea să mărească de trei ori salariile parlamentarilor, iar pentru cei care încurcă sistemul să mai pună un 5% pe an, ca la milogi. Cum îl v-a determina pe ministrul Vlad Voiculescu să nu returneze banii atât de necesari spitalelor.? Cum l-ar ajuta pe primarul Ion Georgescu, care şi-a asumat răspunderea construirii unui spital, pe care l-a şi început de altfel, la Mioveni, mai ales că primarul este de la PSD? Nu-mi place nici atacul său la adresa altor partide. Cu sau fără caravane medicale , mai degrabă fără, cu control oftamologic la zi, fără ochelari, lumea o vedem aşa cum este . Mă refer la lumea pliticienilor mincinoşi, care promit marea cu sarea până se văd acolo sus, acolo unde au avut interesul să ajungă. Nu s-au descoperit surse de finanţare, care să stopeze exodul medicilor şi nu s-a luat un euro de la FE. Nu mai sunt doctori la spitale mari din ţară, dar în mediul rural. Scoteţi din ecuaţie copiii, de grija cărora vă topiţi! Nu vorbesc în numele niciunui partid şi nu vreau să influienţez decizia votanţilor. Este doar un punct de vedere.