Diverse tipuri de alergii afecteaza viata unui numar din ce in ce mai mare de persoane din intreaga lume. Desi sunt mai frecvente la copii, alergiile se pot declansa la orice varsta si pot dura toata viata. Majoritatea alergiilor sunt usoare si pot fi tinute sub control cu un tratament adecvat, insa ocazional, pot aparea reactii alergice severe, care pot fi fatale. Descopera in acest articol care sunt cele mai frecvente alergii, cat de grave sunt acestea si ce poti face pentru ameliorarea simptomelor!
Reacția alergică: ce este și la cine apare?
Reactia alergica reprezinta raspunsul exagerat al sistemului imunitar cand acesta intra in contact cu anumite substante (alergeni). Organismul identifica gresit alergenii ca fiind daunatori si ii ataca, eliberand histamina si alte substante chimice. Histamina provoaca inflamatii in corp, iar acest lucru duce la aparitia mai multor simptome.
Alergiile pot aparea la orice persoana, insa cei mai predispusi sunt copiii. Unele alergii dispar odata cu cresterea copilului, dar in cele mai multe cazuri, alergiile raman pe toata durata vietii. Cauzele alergiilor nu sunt pe deplin cunoscute, insa specialistii sustin ca principalul factor de risc il reprezinta mostenirea genetica. Predispozitia unei persoane pentru alergii depinde si de alti factori de mediu, precum expunerea de la o varsta frageda la microrganisme si agenti poluanti.
Care sunt simptomele alergiilor?
Simptomele difera in functie de tipuri de alergie, de sensibilitatea persoanei alergice si cantitatea de alergeni la care a fost expusa respectiva persoana. Majoritatea simptomelor apar la nivelul sistemului respirator si la ochi, insa pot fi si eruptii cutanate sau manifestari ale tractului digestiv.
Rinita alergica provoaca reactii la nivelul nasului, ochilor si gatului. Cele mai intalnite simptome ale acestui tip de alergie sunt: stranut, tuse, mancarime in nas, ochi si gat, lacrimare excesiva si congestie nazala. In cazuri mai severe, pot aparea dificultati de respiratie si presiune toracica.
Alergiile alimentare, la medicamente si insecte provoaca: dureri abdominale, greata si varsaturi, eruptii cutanate si altele. In cazuri mai rare, se poate produce o reactie severa, soc anafilactic, care poate pune viata pacientului in pericol.
Care sunt cele mai frecvente alergii?
Exista mai multe clasificari ale alergiilor, insa cea mai utilizata este in functie de tipul de alergeni care provoaca reactiile alergice. Cei mai mai cunoscuti alergeni sunt:
- Polenul. Cel mai alergenic este polenul de ambrozie, insa si alti copaci sau ierburi pot provoca reactii alergice. Acest tip de alergie mai poarta denumirea de „febra fanului” sau „rinita alergica sezoniera”.
- Acarienii de praf. Acestia sunt insecte microscopice care se hranesc cu celulele moarte si descuamate de pe pielea umana si a animalelor de companie. Acarienii traiesc in saltele, canapele, covoare si alte locuri umede si calde.
- Sporii de mucegai. Mucegaiul este o ciuperca care traieste atat in interior, cat si exterior.
- Mătreața de pe pielea animalelor de companie. Cele mai multe reactii alergice sunt cauzate de proteinele secretate de glandele sudoripare de pe pielea unui animal.
- Anumite alimente. Cele mai multe alergii alimentare sunt provocate de urmatoarele 8 alimente: oua, peste, fructe de mare, soia, grau, lapte de vaca, nuci si arahide.
- Mușcăturile sau înțepăturile de insecte (albine, viespi, țânțari, muște sau purici)
- Medicamente (în special antibioticele)
- Diverse substanțe chimice (latex, produse de uz casnic, metale etc). Aceste substante provoaca, cel mai adesea, dermatita de contact, o boala inflamatorie a pielii.
Tratamentul alergiilor
Alergiile nu se pot vindeca, însă există tratamente care pot ameliora simptomele. Formele ușoare de alergii pot fi tratate cu remedii naturiste, care includ extracte din plante naturale, suplimente alimentare sau terapii alternative (acupunctura). Uneori este nevoie de medicamente (antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante), iar in cazuri mai severe, este necesara imunoterapia (injectii antialergice care modifica raspunsul imun al organismului).
Așadar, alergia este o reactie anormale pe care o are sistemul imunitar al unei persoane la contactul cu un alergen. Există mai multe alergii, discută cu un medic pentru a vedea la ce ești alergic.