Despre noile reguli la bacalaureat şi evaluare naţională 2019, teste grilă şi la matematică, şi la română, nu a sosit, cel puţin până ieri, la ora 14, niciun document oficial la Inspectoratul Şcolar Argeş. „Generalul” Dumitru Tudosoiu este la curent cu acest subiect care-i frământă deja pe elevi, profesori şi părinţi, argumentând, în ceea ce urmează, de ce ar fi benefică schimbarea.
Şeful inspectoratului arată că subiectele de tip grilă la examenele de absolvire ar elimina suspiciunile din perioada evaluării, ar uşura procesul de corectare, care uneori poate fi subiectiv, ar atenua diferenţele de note pe care le aduc contestaţiile etc. „Deocamdată vorbim de o variantă pilot. Tot anul ar trebui să lucrăm şi cu teste grilă, la pregătirea examenelor de absolvire, pentru ca elevii să fie obişnuiţi cu sistemul”, a spus „generalul”.
Ministerul Educaţiei a modificat structura subiectelor chiar de la examenele de absolvire anul acesta, fără nicio dezbatere publică. Concret, subiectele de la bacalaureat şi evaluarea naţională vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise şi tip grilă, a declarat pentru Edupedu.ro Marian Şuţă, preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.
Până acum, testele grilă erau folosite la bacalaureat la probele de geografie şi la disciplinele socio-umane.
Ideea de schimbare vine dintr-un minister al Educaţiei care de mai bine o lună nu are ministru plin, fără o dezbatere publică anterioară şi îi vizează pe elevii care în 2019 dau examenele.
În noiembrie, Ministerul Educaţiei ar trebui să publice oficial şi legal, pe site-ul dedicat, modele de subiecte la bacalaureat şi evaluarea naţională 2019. Deocamdată nu se ştie cum arată testele grilă la română şi matematică întrucât ieri, până la ora 15, a fost postat, la ambele secţiuni, mesajul „Site în mentenanţă. Vă rugăm să reveniţi mai târziu!”, website-ul fiind actualizat, ultima oară, la data de 31.10.2018.
Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat 2019 va începe la 3 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar examenele scrise vor debuta cu testul la limba şi literatura română, la 1 iulie. Probele scrise din cadrul evaluării naţionale au loc la 18 iunie (română) şi 20 iunie (matematică).