Va deveni vreodată leul, ca monedă națională a României, doar istorie? Oficial, România are fixat ca obiectiv aderarea la moneda unică europeană, însă termenul este mereu amânat din cauza faptului că economia noastră nu îndeplinește criteriile necesare pentru o astfel de schimbare. Pe termen scurt, aderarea la euro poate aduce multe provocări și chiar scumpiri pentru produse și servicii, însă pe termen lung, cel puțin teoretic, economia este mai bine protejată, amortizată la nivelul blocului european.
Chiar dacă România ar trece la euro, leul ar rămâne un termen pentru moneda folosită în țara vecină, Republica Moldova, unde moneda națională este leul moldovenesc. La momentul redactării acestui articol, un leu moldovenesc valora 0,25 lei românești.
Probabil cea mai cunoscută monedă națională dintr-o țară care a trecut la euro este cea din Germania și anume marca germană. A fost valuta oficială a Republicii Federale Germania (și, din 1990, a Germaniei) din 1948 și până în 1999. În Republica Democrată Germană se folosea tot marca, dar era o monedă diferită. Mergând mai departe în istorie, marca a devenit moneda Germaniei în 1871, la unificarea teritoriilor sale. În Austria nu se foloseau mărci germane, ci șilingi austrieci – unitatea monetară oficială a Austriei, din 1925 până în 2002.
Francul francez a fost unitatea monetară a Franței până la adoptarea monedei unice, euro. Interesant este că fracul francez era folosit și în Monaco și, alături de peseta spaniolă, în Andorra. În Franța, francul a fost utilizat în mod oficial între 7 aprilie 1795 și 31 decembrie 1998. Au existat franci și în secolele anterioare, însă nu era moneda unică a statului.
Când euro a devenit realitate, inclusiv Belgia, Luxemburg, Finlanda, Grecia, Italia, Irlanda, Olanda, Portugalia şi Spania au renunțat la monedele lor. În Belgia se folosea francul belgian, în Grecia se utiliza drahma, iar în Spania populația făcea tranzacțiile în pesete spaniole. Alte exemple de monede naționale înlocuite de euro: escudo portughez (în Portugalia), gulden (în Țările de Jos / Olanda), marca finlandeză (în Finlanda), lira italiană (în Italia), lira irlandeză (în Irlanda).
În prezent, în Europa, cele mai folosite valute sunt euro și dolarul. Francul elvețian, folosit în România cu ani în urmă inclusiv ca referință la credite bancare, este tot mai puțin utilizat în afara Elveției. Un creditse poate obține în prezent cel mai simplu în lei – varianta recomandată inclusiv de Banca Națională a României și de cei mai mulți economiști. Creditele în lei au avantajul de a avea un cost cert, mai ales dacă sunt obținute cu dobândă fixă. Cursul valutar euro – leu nu mai este în acest caz o amenințare pentru beneficiarul împrumutului. De asemenea, tot mai multe credite se obțin mai nou direct pe internet. Credite online oferă atât băncile, cât mai ales IFN-urile, de obicei mai flexibile în acordarea de împrumuturi.
Mai multe țări din Uniunea Europeană folosesc în continuare moneda națională. Moneda euro este o țintă pentru viitor în cazul celor mai multe state din UE, însă cu siguranță vor mai trece mulți ani până când țări precum România vor reuși să adere la moneda unică europeană.