„Ce drumuri sunt închise din cauza ninsorii?” – a întrebat zilele trecute o ziaristă la Consiliul Judeţean. „Niciunul” – i s-a răspuns. „Aaaa, păi noi ce scriem?” – a continuat oarecum dezamăgită reporteriţa. „Asta scrieţi: pe toate drumurile se circulă normal”. „Păi, şi care e ştirea?”…
Aşa e: dacă nu e scandal, ce mai scriem? Dacă lucrurile sunt normale, cum le facem anormale? Dacă ninge uşor, că doar e iarnă, nu e bine. Informaţia care se vinde, breaking news, trebuie să sune cam aşa: vremea se schimbă radical!; un val de frig se abate peste judeţul nostru – noaptea, temperaturile vor coborî sub minus două-trei grade Celsius!; şoc!; trebuie băute ceaiuri calde!; va ninge viscolit, iar stratul de zăpadă va atinge… 20-30 centimetri!; câteva drumuri sunt deja blocate!; la munte s-au pornit avalanşele!; e posibil să vină şi ursul!…
Altminteri, dacă nu plimbăm puţin ursul, care e ştirea? Noi am avea câteva răspunsuri. Ştirea ar fi, de pildă, cea anunţată recent de un cercetător chinez. Anume, naşterea primilor copii din lume modificaţi genetic. Dacă această informaţie se va dovedi reală înseamnă că noi, ca specie, vom putea rescrie planul vieţii fiecărui om, prin modificarea ADN-ului. Pus la zid de mulţi oameni de ştiinţă pentru „încălcarea deosebit de gravă a eticii”, cercetătorul chinez s-a apărat spunând că a inoculat în ADN o trăsătură rară: capacitatea de a rezista la o posibilă infecţie cu HIV, virusul SIDA.
Ce ziceţi? Nu credeţi că un astfel de experiment asupra fiinţelor umane ar fi de dorit şi pe la noi? Ia gândiţi-vă! Noi l-am pune pe chinezul ăsta să rescrie destine. De exemplu, să scoată din gena noastră balcanică lăcomia, invidia, răutatea, ura, impostura, lenea şi să ne inoculeze în ADN corectitudinea, cinstea, disciplina şi hărnicia.
Multora nu le-ar conveni, suntem siguri. Păi, ce s-ar face ei fără corupţie, măcar de sămânţă, fără ceva evaziune fiscală, fără un furtişag, un şmen, o şpârlă, ceva? Ar mai merge bisnisul? Nici vorbă! Drumurile, podurile, autostrada, investiţiile, în general, nu prea se realizează la noi cu cinste, corectitudine, disciplină şi hărnicie, fiindcă aceste atribute lipsesc la nivel de celulă, de cromozom. De-aia spuneam că ar fi nevoie de savantul chinez. Măcar acum, când am intrat în al doilea Centenar, să ne modifice cumva ADN-ul, să ne scrie şi de bine, ca să intrăm şi noi în rândul lumii…
Revenind la întrebarea reporteriţei aflate în goana zilnică după senzaţional: care e ştirea? Păi, ştirea nu este că ninge iarna, ci că de câţiva ani încoace ninge prea puţin, ştirea nu este că drumurile sunt curăţate de zăpadă, ci că multe dintre ele nu sunt reparate…
4 Comentarii
Boni
O altă știre: reporterița nu este ziaristă și ,,se riscă” degeaba în acest domeniu. E plină lumea de …ziarizde, vorba lui Răzvan Ioan Boanchiș de la ziarul Național.
Anonim
Dar Boanchiş – #@sta, pomenit de maistru, cine mai e !? Cumva, …o rudă , „fr’un” nepot -ceva sau …poate Naşu’ acelei „ziarizde” ?!…
Goargăș
Gustul pervertit al cititorilor nu mai este interesat de un articol normal, benefic și obiectiv. Dacă era ceva despre vreun amantlâc, o crimă, un viol în grup, accident grav, calamitate, etc……,,naturelul simțitor” al multora vibra în consonanță cu subiectul. Vă rugăm și vă așteptăm în continuare să scrieți mai multe articole constructive. Ne-am săturat de ,,gunoaie”.
Gabriel Lixandru
Vă mulţumim pentru comentarii. În măsura timpului, încercăm să fim cât mai prezenţi.