Jaful din pădurile judeţului revine din când în când la „breaking news” şi prin presa centrală, deşi noi pe aici, pe la Argeş, am tocat subiectul până a ajuns rumeguş. Din păcate, însă, câinii latră, ursul trece… Camioanele de mare tonaj pline cu buşteni nu mai pot ele de Pro TV sau de cine ştie ce ziar! Mastodonţii zburdă pur şi simplu pe şoselele de la munte, „radarul pădurii” şi „inspectorul pădurii” menite „să depisteze transporturi ilegale de masă lemnoasă” au devenit simple… fraze de dânşii inventate, iar poliţiştii sau jandarmii mai „arestează” din când în când câte o căruţă cu uscături pentru făcut focul în sobă.
Întrebarea e când va înceta această „cântare a drujbelor”, a motofierăstraielor. Nu prea curând! Mai e destulă pădure de tăiat, câştigurile sunt uriaşe – probabil că se şi împart pe colo, pe dincolo – aşa că prăpădul continuă. Crima continuă! Şi nu oricum, ci foarte organizat. Cu dirijori şi orchestră! Nu credeţi? Mergeţi pe Valea Topologului, mergeţi pe Valea Rea, mergeţi mai sus de Vidraru, mergeţi pe oriunde, dar să nu fiţi singuri pe drumurile forestiere…
În general, pădurile din care se tot taie masiv se află în ocoale private. O ştiam şi noi, ne-a mai spus-o recent, încă o dată, şeful de la Silvic, Armand Chiriloiu. Cine sunt cei care administrează aceste păduri? „Întreabă-ţi munţii” – ar spune poetul. Păi, cine să fie?! Unii dintre ei, nişte miliardari de carton, de care e plină ţara asta. Personaje care s-au îmbogăţit peste noapte din diverse speculaţii. Ei trebuie să aibă grijă de pădurile oamenilor, să le păzească şi să le îngrijească, fireşte contra cost. Numai că din astfel de zone forestiere uneori se taie la ras, „hălci” întregi, fără să se pună nimic în loc sau fără a se ţine seama de prevederile foarte clare din Codul silvic.
Prin urmare, mai punem o întrebare: stimate organe abilitate, n-ar trebui oare cercetate aceste ocoale private? De unde se taie, cât se taie, de ce se taie, unde se duce, cu ce se duce, cât costă? Nu de alta, dar poate aşa aflăm şi noi care este „orchestra” şi cine sunt „dirijorii”. Altminteri, în pădurile noastre va continua „cântarea drujbelor”.