Ți-ai dorit un șemineu care să fie vedeta living-ului tău și care să creeze în casa ta atmosferă de poveste pe timp de iarnă? Te-ai bucurat de beneficiile lui pe tot parcursul sezonului rece și ți-ai adus aminte de copilăria petrecută la bunici? Atunci sigur ai aflat și că un semineu trebuie curățat și întreținut pentru a evita o serie de neplăceri.
Chiar dacă sunt văzute mai degrabă ca un element decorativ care creează un ambient aparte, și ne atrag prin strălucirea reconfortantă pe care o dă flacăra pâlpâitoare, oferindu-ne acel sentiment de confort și eleganță, trebuie să vedem și partea practică a șemineelor. Ele pot reprezenta cu succes o sursă secundară de încălzire a spațiului unde sunt amplasate sau datorită diverselor modele de focare semineu ele pot fi folosite și ca sursă principală de încălzire.
Un focar semineu poate fi din fontă sau din oțel, cu interiorul căptușit cu șamotă, dar indiferent de tip și accesorii, țineți cont de faptul că trebuie curățate și intreținute periodic. Acest lucru nu trebuie să vă sperie, deoarece cu echipamentele adecvate și cunoștințele necesare un astfel de proces se va dovedi mai simplu decât v-ați imaginat. Iată ce trebuie să stiți:
Când se curăță șemineul?
Specialiștii recomandă ca pe parcursul anului șemineele să fie curățate mecanic de două ori. Prima la începutul sezonului rece, înainte de a pune șemineul în funcțiune, iar a doua la sfârșitul sezonului rece, când am încetat a-l mai folosi. Este de evitat curățarea pe timpul verii, deoarcece în zilele călduroase se poate simți mirosul neplăcut de ars. Aceste operațiuni sunt necesare pentru a controla efectiv starea șemineului și pentru a ne asigura ca va funcționa bine. Din acest motiv, verificați părtile componente ale acestuia, iar daca este cazul, înlocuiți-le pe cele deteriorate. Este interzisă folosirea șemineului dacă au fost constatate neregularități, iar acestea nu au fost remediate! Până la urmă, gândiți-vă că riscați să puneți în pericol siguranța căminului și a familiei.
Cum se curăță un șemineu?
Cele clasice, pe lemn, sunt mai pretenționase când vine vorba de curățare și întreținere. Dacă aveți un astfel de șemineu va trebui ca la sfârșitul sezonului de înclâzire să curățați toate elementele de oțel și să răzuiti acumulările de funingine de pe toate părțile accesibile. Apoi trebuie protejate cu pastă sau vopsea potrivită, ferind astfel șemineul de rugină. O atenție deosebită trebuie acordată și coșului de fum, care se recomandă a fi verificat de către un coșar la începtul sezonului rece, pentru a îndepărta acumulările de funingine, eventualele cuiburi de păsări sau alte elemente care îi pot încurca buna funcționare. De asemenea, cenușarul trebuie și el bine curățat, permițând astfel o bună circulație a aerului și implicit o mai bună funcționare. Și geamul șemineului trebuie curățat, dar numai atunci când este rece, cu cârpe din bumbac sau burete și soluții speciale. Atenție la accesoriile și părțile din alamă, unde nu trebuie să folosiți detergenți pentru sticlă, ci soluții speciale!
Apelează cu încredere la Alego, parte a grupului Pefoc.ro și ai la dispoziție un portofoliu diversificat de produse, de la șemineele clasice, la șeminee centrală, semineu bioetanol, coșuri de fum de calitate și toate accesorile de care șemineul tău are nevoie pentru a funcționa în cele mai bune condiții. Construcția șemineului se realizează conform preferințelor clientului și respectă normele de siguranță și rezistență, după discuții în detaliu și consultanță în alegerea celui mai eficient și potrivit focar de șemineu.
4 Comentarii
Cornel Baba
In fiecare zi trebuie sa fie curatata sticla , cenusa din interiorul focarului. Trebuie sa aibe loc si o curatare generala odata pe sezon, adica: deflector, peretii focarului si tronsonul de legatura intre semineu si cosul de fum.
Anonim
Am un termosemineu pe,peleti fornello se adună mereu sticla ,ce trebuie sai fac?
Cum se curata focarul si la cat timp?
Multumesc frumos
Anonim
Aș dori să întreb pe cineva care știe cum fixez burlanul în coșul din perete și ce trebuie pe lînga burlan pus să nu iasă fum?
Anonim
BURLANUL care iese din semineul caldi și merge la coșul de fum în perete cu ce trebuie etansat să nu Iasă fum, acesta fiind metalic ?