Campus profesional în sistem dual într-o localitate din Argeș. Locuri de muncă garantate.
În comuna Vulturești, din Argeș, vor începe lucrările la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din țara noastră. La finalul cursurilor, care vor fi gratuite, absolvenții vor avea locuri de muncă garantate. Campusul va avea, printre altele, brutărie, spălătorie, frizerie, mini-fermă de animale, livadă, seră și o grădină de legume.
Viitorul campus, proiect al Asociației BookLand, va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv profesorii, care vor preda după o programă modernă pentru a formă specialiști pe certificările solicitate de agenții economici din județ.
Campusul va avea o suprafață de 80.000 de metri pătrați. Campusul BookLand din Argeș va fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învăța aici anual: laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, amfiteatru, sala de spectacole, terenuri de sport, spații de relaxare, cantină, cafenea, brutărie, spălătorie, frizerie, mini-fermă animale, livada, seră și o grădină de legume.
„Lucrările la Campusul BookLand din comuna Vultureşti vor începe cel târziu în vara acestui an, de îndată ce sunt obținute și ultimele avize și autorizaţii necesare pentru a putea demara construcţia acestuia. Având experiența proiectelor anterioare, cu nu mai puțin de 80 de școli și grădinițe renovate de Asociația BookLand în ultimii patru ani, dar și experiența colaborării cu numeroși constructori, știm că este un proces complex și anevoios, cu provocări la fiecare pas. Însă, dacă e un lucru pe care l-am învățat în acești ani petrecuți pe șantierele școlilor rurale și pe care l-am transformat într-un motto al asociației este că… și la noi se poate!”, a declarat pentru ”Adevărul” Mihaela Petrovan, președinta Asociației BookLand.
Campusul preuniversitar profesional în sistem dual, cel mai amplu proiect educațional BookLand, își va deschide porțile în anul 2025.
Ideea Campusului BookLand s-a născut din dorința de a face și mai mult pentru copiii din mediul rural, acolo unde este în mod real nevoie de sprijin.
Pentru a susține lăudabilul proiect, companiile pot redirecționa până la 20% din impozitul pe venit sau profit, iar persoanele fizice pot alege să completeze Formularul 230, ce permite redirecționarea a 3,5% din impozitul datorat sau să facă donații prin SMS către BookLand.
Elevii care vor studia în viitorul campus vor fi selectați și testați, în funcție de abilitățile și preferințele lor, vor semna contracte de muncă, vor primi burse și, la finalul formării profesionale, vor avea locuri de muncă garantate, pentru care vor fi calificați.
Iar proiectul de anvergură de la Vulturești este doar primul pas mare dintr-un proiect extrem de ambițios la nivel național. Începând cu anul școlar 2026-2027, Asociația BookLand va începe să proiecteze și să construiască anual campusuri preuniversitare profesionale în sistem dual în fiecare județ, astfel încât tinerii din mediul rural să poată beneficia în propriul lor județ de facilitățile unui campus 100% modern care să le deschidă multiple oportunități de muncă.
Sursa: adevarul.ro